Słodkie czy kwaśne, soczyste, twarde czy kruche? Jaką odmianę jabłek wybrać, aby zaspokoić zalecaną przez dietetyków dzienną porcję witamin, minerałów i błonnika pokarmowego? Jakie odmiany królują w Świętokrzyskiem?
Jak pokazują badania Kantar Polska, najpopularniejsze i najchętniej wybierane przez Polaków odmiany jabłek to: lobo (38 procent), szampion (30 procent), jonagold i ligol po (25 procent), gala (22 procent) i antonówka (20 procent.).
Badanie pokazuje także iż 9 na 10 Polaków potrafi wskazać odmiany jabłek, na które ma ochotę. Tylko 5 procent osób mówi, iż nie zna żadnej z popularnych odmian jabłka.
Jabłko od lat jest najpopularniejszym owocem w Polsce. Spożywa je codziennie 9 na 10 Polaków, z których każdy ma swoją ulubioną odmianę, dopasowując wybór do swojego smaku.
Co pokazuje badanie odnośnie popularności odmian wśród polskich konsumentów?
Na pierwszym miejscu wymieniane jest lobo – to odmian jesienna, nie zimowa, co znaczy, iż najlepiej smakuje w tym właśnie okresie, jesienią i wczesną zimą. Jest to też jedna z najstarszych odmian uprawianych w Polsce, stąd jej duża rozpoznawalność.
Lobo jest liderem badania w każdej grupie wiekowej. Odmiana wskazywana przez połowę mieszkańców Polski północnej (pomorskie, zachodniopomorskie) – 51 procent. oraz wschodniej (warmińsko-mazurskie, podlaskie, lubelskie, podkarpackie) – 48 procent. Preferowana przez kobiety (40/36) i osoby określające swoją sytuację materialną jako przeciętną – „żyjemy oszczędnie” (40 procent). Lobo to soczyste i aromatyczne jabłka o intensywnie czerwonym kolorze, do spożycia na surowo i do przetworów. Lobo znane jest też z wytrzymałości na trudne warunki atmosferyczne, co także może być istotne w wynikach badania realizowanego w końcówce tegorocznych zbiorów.
Najstarsza na liście popularności jabłek jest odmiana golden delicios.
Popularnością konsumentów cieszą się też jabłka odmian amerykańskich, jak cortland, jonagold, golden i idared oraz czeskie – rubin, szampion i topaz.
Polacy chętnie wybierają też krajowe odmiany, jak alwa czy ligol.
Uprawa jabłek to także mocna strona świętokrzyskiego rolnictwa. Jabłonie są w tej chwili wśród drzew owocowych najpopularniejszą uprawą na terenie regionu sandomierskiego. Sady jabłoniowe zajmują powierzchnię około ponad 11 tysięcy hektarów. W świętokrzyskich sadach dominują takie odmiany, jak: papierówka, bukówka, synapka, grochówka, żeleźniak, szara reneta, boiken, kosztela czy jonatan.