
Jeżyny, po latach niedoceniania, są coraz chętniej konsumowanymi owocami dostępnymi na polskim rynku. Świadczą o tym badania Kantar Polska. Czemu zawdzięczają one ten wzrost?
Jeżyny, to w świetle badań Kantar Polska, trzeci najbardziej popularny owoc sezonowy, po jaki sięgali Polacy w ciągu ostatnich lat. Liderem pod względem liczby konsumentów pozostaje jak na razie borówka wysoka, ale to jeżyna notuje najwyższe przyrosty liczby konsumentów.
Jak mocno wrosła liczba konsumentów jeżyny w ostatnich latach?
Jeżyny odnotowały znaczący wzrost popularności wśród konsumentów. W sierpniu roku 2020 po owoce te sięgnęło 5,2 mln konsumentów. Rok później, w 2021 r. było to już 5,8 mln osób. W 2022 r. liczba konsumentów sięgnęła 7,1 mln, zaś w 2023 r. przekroczyła 9 mln, osiągając poziom 9,1 mln osób. Dotychczasowy szczyt odnotowano w ubiegłym roku, kiedy owoce te skonsumowało 9,8 mln konsumentów. Tymczasem w roku 2025 jeżyny okazały się atrakcyjne już dla 9,4 mln osób.
Wyraźny trend wzrostowy spożycia owoców jeżyny widać też w procencie populacji, jaki sięgnął po te owoce. W roku 2020 po owoce te sięgnęło 16% mieszkańców Polski. Tymczasem w sierpniu bieżącego roku było to już 29%.

Wykres 1. Wzrost konsumpcji owoców jeżyny w Polsce w latach 2020-2025.
fot. zrzut ekranu
Najbardziej zyskujące popularność superowoce
Jeżyny są tym gatunkiem, który zyskał największy procent wzrostu popularności u konsumentów wśród wszystkich polskich owoców i warzyw. W skali trzech ostatnich lat przyrost ten wyniósł 24%. Tymczasem w przypadku bardzo lubianej wśród konsumentów borówki wysokiej wzrost popularności w tym samym okresie wyniósł 20%.
Jeszcze bardziej spektakularne wyniki uzyskuje się po uwzględnieniu skali czteroletniej. Bowiem w tym przypadku przyrost popularności jeżyn osiągnął 38%. Zatem od sierpnia 2021 r. do sierpnia 2025 r. jeżyny zyskały 3,6 mln nowych konsumentów.
Czemu jeżyny zawdzięczają taki wzrost popularności?
Zmiana wśród konsumentów to zasługa kilku czynników. Pierwszym z nich jest zmiana w charakterze owoców. Przez wiele lat jeżyny kojarzono jako owoce kwaśne, po które jako owoce deserowe sięgało kilka osób. Jednakże postęp w hodowli sprawił, iż na rynku można już dostać odmiany o atrakcyjnie wyglądających, dużych i słodkich owocach. Są to odmiany zagraniczne, takie jak: Viktoria czy Sweet Royal. Jednakże nie brakuje również nowych odmian krajowej hodowli, takich jak Glorniwa, Jagna czy Maryna, których owoce są równie atrakcyjne dla konsumentów, duże i smaczne.
Drugim powodem rosnącej popularności jeżyn jest zwiększająca się świadomość ich adekwatności prozdrowotnych. Bowiem owoce te zawierają duże ilości witaminy C oraz witaminę K. Ponadto, dzięki dużej zawartości antocyjanów i kwasu elagowego, mają silne działanie przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne. Związki te wspierają odporność, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, poprawiają pracę serca i układu pokarmowego. Przy okazji jeżyny są bogate w błonnik pokarmowy, dzięki czemu wspomagają trawienie, dają uczucie sytości, wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit, przyspieszają metabolizm i sprzyjają oczyszczaniu organizmu.
Źródło: www.polskiesuperowoce.pl
Czytaj także: Nowy rynek dla polskich borówek – możliwy eksport do Wietnamu