Kamil Tłuczek zwycięzcą Bocuse d’Or Poland 2025

17 godzin temu

Podczas finału Bocuse d’Or Poland 2025, który odbył się 6 listopada w Krakowie, zwycięzcą został Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów. Wraz ze swoją commis Patrycją Szczepaniak będzie reprezentował Polskę w Bocuse d’Or Europe 2026, zaplanowanym na marzec przyszłego roku w Marsylii.

Drugie miejsce w tegorocznej edycji zajął Mateusz Cheda, sous chef w Binkowski Resort w Kielcach, a na trzecim miejscu uplasował się Patryk Studziński z restauracji Halicka Eatery & Bar w Puro Hotel Kraków.

W gronie finalistów znaleźli się również:

  • Łukasz Marcinowski – Très Bièn Event Food Catering, Warszawa

  • Błażej Szczepański – Biołi Trus Leśny Dwór, Sulęczyno

Rywalizacja odbyła się w ramach Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA 2025 w EXPO Kraków.

Wygrana Kamila Tłuczka oznacza, iż to właśnie on poprowadzi polski zespół w przyszłorocznej europejskiej selekcji Bocuse d’Or w Marsylii. Wynik ten daje szansę na awans do światowego finału w Lyonie w 2027 roku, który co dwa lata gromadzi szefów kuchni z całego świata.

Konkurs Bocuse d’Or uznawany jest za jeden z istotniejszych międzynarodowych turniejów kulinarnych. Uczestniczą w nim profesjonalni szefowie kuchni z całego świata, a zasady przewidują, iż kandydat musi mieć ukończone co najmniej 23 lata. Wspiera go commis – asystent, który w momencie finału w Lyonie nie może mieć więcej niż 21 lat.

Idź do oryginalnego materiału