Podczas finału Bocuse d’Or Poland 2025, który odbył się 6 listopada w Krakowie, zwycięzcą został Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów. Wraz ze swoją commis Patrycją Szczepaniak będzie reprezentował Polskę w Bocuse d’Or Europe 2026, zaplanowanym na marzec przyszłego roku w Marsylii.
Drugie miejsce w tegorocznej edycji zajął Mateusz Cheda, sous chef w Binkowski Resort w Kielcach, a na trzecim miejscu uplasował się Patryk Studziński z restauracji Halicka Eatery & Bar w Puro Hotel Kraków.
W gronie finalistów znaleźli się również:
-
Łukasz Marcinowski – Très Bièn Event Food Catering, Warszawa
-
Błażej Szczepański – Biołi Trus Leśny Dwór, Sulęczyno
Rywalizacja odbyła się w ramach Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA 2025 w EXPO Kraków.
Wygrana Kamila Tłuczka oznacza, iż to właśnie on poprowadzi polski zespół w przyszłorocznej europejskiej selekcji Bocuse d’Or w Marsylii. Wynik ten daje szansę na awans do światowego finału w Lyonie w 2027 roku, który co dwa lata gromadzi szefów kuchni z całego świata.
Konkurs Bocuse d’Or uznawany jest za jeden z istotniejszych międzynarodowych turniejów kulinarnych. Uczestniczą w nim profesjonalni szefowie kuchni z całego świata, a zasady przewidują, iż kandydat musi mieć ukończone co najmniej 23 lata. Wspiera go commis – asystent, który w momencie finału w Lyonie nie może mieć więcej niż 21 lat.

17 godzin temu







