Kapuściana głowa

1 dzień temu
Zdjęcie: Smaczne danie z kapustą i mięsem w roli głównej /Fot. Canva


Koło Gospodyń Wiejskich Modrzewianki z gminy Nowa Słupia w powiecie kieleckim poleca smaczne danie z kapustą i mięsem w roli głównej. Zimową porą zaspokoi głód, nasyci i rozgrzeje.

Składniki: 1 główka kapusty białej, 80 dag mięsa mielonego, 1 czerwona cebula, 10 dag gotowanego ryżu, 4 g natki pietruszki, 4 g papryki słodkiej, 5 g kolendry, 5 g pieprzu mielonego, 5 g soli, 20 ml oleju, sól, pieprz.
Składniki na sos: 500 ml wody, 5 g kolendry, 5 g pieprzu mielonego, 5 g soli, 2 ząbki czosnku, 1 mały koncentrat pomidorowy.
Sposób przygotowania: Z kapusty odciąć wierzchołek i wydrążyć ją ze środka. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Mięso, cebulę, ryż, natkę pietruszki, paprykę, kolendrę, pieprz, sól i olej wymieszać dokładnie w misce. Z mięsa formować klopsiki i włożyć do wydrążonej kapusty.
Składniki na sos dokładnie wymieszać i wlać do kapusty wypełnionej klopsikami, a resztę sosu wlać do naczynia. Przykryć ją odciętym wierzchołkiem. Przykryć papierem do pieczenia i folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec około 90 min.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Modrzewianki.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału