Perspektywy wznowienia eksportu drobiu do Chin
Kiedy eksport drobiu wróci na chiński rynek? Sekretarz stanu Jacek Czerniak rozmawiał w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi z chargé d’affaires Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce Li Danhong, na temat perspektyw wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego na chiński rynek.
– Liczymy na porozumienie z władzami Chińskiej Republiki Ludowej (ChRL) w sprawie przywrócenia możliwości wysyłek mięsa drobiowego – naszego sztandarowego produktu eksportowego. Systematycznie działamy na rzecz zniesienia przez władze chińskie zakazu importu wprowadzonego w związku z występowaniem ognisk grypy ptaków oraz uzgodnienia warunków stosowania regionalizacji, korzystnych dla obu stron – powiedział wiceminister Jacek Czerniak.
Sekretarz stanu podkreślił, iż polski resort rolnictwa jest gotowy do dalszych intensywnych prac i ustaleń ze stroną chińską, zmierzających do zapewnienia niezakłóconego eksportu mięsa drobiowego z Polski. Strona chińska zadeklarowała wsparcie polskich starań.
Obie strony zaznaczyły, iż oczekują zbliżenia stanowisk podczas kolejnej wideokonferencji z udziałem polskich i chińskich ekspertów, planowanej w najbliższym czasie.
Eksport rolno-spożywczy na rynek chiński
W 2024 r. eksport rolno-spożywczy z Polski do ChRL osiągnął poziom 145,7 mln euro. Sprzedawaliśmy głównie produkty mleczne, puch i pierze, czekoladę i wyroby czekoladowe, pieczywo cukiernicze.
Przywrócenie możliwości eksportu polskiego mięsa drobiowego na chiński rynek powinno przyczynić się do zrównoważenia dwustronnej wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi, której saldo jest w tej chwili niekorzystne dla Polski.
Źródło: MRiRW