KIELISZKI DO WHISKY dla profesjonalistów! W CZYM DEGUSTOWAĆ?

7 lat temu

Dlaczego kieliszki do whisky?

Przez lata przejechałem już Polskę wzdłuż i wszerz pijąc whisky z tysiącami osób. Mogę zatem powiedzieć, iż od wielu lat jestem ambasadorem nie tylko prawidłowych metod degustacji whisky słodowej, ale także wysokiej klasy manualnie formowanego szkła. Na początku miałem tylko jedną serię kilkuset kieliszków, które były dla mnie prawdziwym skarbem ponieważ w tamtych czasach mogłem wykonywać swoją pracę na poziomie całkowicie nieosiągalnym dla innych. Podczas degustacji ludzie bardzo często próbowali odkupić ode mnie kieliszki do whisky, ale ja nie mogłem ich sprzedawać, bo były mi niezbędne do uczenia innych. Oczywiście najczęściej kończyło się to tak, iż miękło mi serce i po prostu je rozdawałem

Po jakimś czasie mój zapas kieliszków uszczuplił się, więc zamówiłem pierwszą partię 1500 sztuk kieliszków do degustacji i zaoferowałem ją czytelnikom MilerPije.pl. Kieliszki rozeszły się błyskawicznie. Następnie zamówiłem kolejną serię…. i kolejną aż w końcu kieliszki MILER zostały stałym elementem oferty Miler Spirits. Dzisiaj nastał czas na rozbudowanie tej oferty.

Co to za szkło?

Rzeczą niezwykłą w przedziałach cenowych, które oferuję, jest fakt, iż mowa o ręcznie formowanym szkle, a nie powszechnie dostępnym szkle produkowanym maszynowo. Kiedy zaczynałem interesować się whisky kilka było osób odróżniających whisky słodowe od mieszanych. Dzisiaj whisky i inne alkohole leżakowane rosną w Polsce w siłę (14 rynek na świecie!), więc postanowiłem zabrać swoich czytelników na wyższy poziom czerpania euforii z whisky poprzez zaoferowanie czegoś zupełnie nowego. Oto jak wyglądają nowe kieliszki z kolekcji Miler Spirits:

Kształty czarek

Przez lata fascynowała mnie różnorodność świata whisky, który zachwyca odmiennością aromatów. Teoretycznie smak whisky na języku jest taki sam niezależnie od użytego naczynia, jednak w rzeczywistości nos przygotowuje nas na degustację whisky. W zasadzie nie da się czerpać pełnej przyjemności z whisky nie wąchając jej najpierw. To właśnie dlatego tak ważne jest, aby aromat był odpowiednio podany naszym nosom. To oczywista sprawa, iż aromat whisky najlepiej koncentrują naczynia z czarką zwężającą się ku górze. Problem jednak w tym, iż większość popularnych modeli kieliszków i szklanek często tylko sugerują pełnienie tej funkcji swoim kształtem. Ich czarki są jednak zbyt duże, aby dobrze zapoznać się z whisky. Czarka kieliszka do whisky powinna być niewielka, aby można w niej było dobrze przeanalizować próbkę sensoryczną o pojemności 20-40ml.

Oprócz tego, alkohole leżakowane cechuje niezwykłe w porównaniu do innych alkoholi mocnych bogactwo smaków, które rozciąga się od melasowo słodkich rumów i deserowych koniaków, przez słodkie whisky ze Speyside i zbożowe malty z Highlands, aż do ekstremalnie lotnych i ostrych w aromacie dymnych whisky z Islay. Tak duże zróżnicowanie wymaga stworzenia kilku narzędzie niezbędnych do analizy tych aromatów.

KIELISZKI DO WHISKY GALWAY

To kieliszek inspirowany tradycyjnym kieliszkiem do podawania porto. Jego czarka jest wydłużona względem paisley i nie ma przewężenia. Zwiększona wysokość czarki przy zachowaniu jej wąskiego kształtu sprawia, iż na górze kieliszka zbierają się najbardziej lotne estry aromatów owocowych. Dzięki temu kieliszek Paisley doskonale nadaje się do picia lekkich słodkich i deserowych whisky ze Speyside i delikatnych koniaków z Grande Champagne. Aby go kupić kliknij tutaj.

KIELISZKI DO WHISKY PAISLEY

Kieliszek Paisley by Miler Spirits to nasza interpretacja najbardziej klasycznej wersji kieliszka tulipanowego z przewężeniem na górze czarki. Doskonale amplifikuje aromat wszystkich alkoholi leżakowanych. Czarka jest także wystarczająco mała żeby pozwolić “zbliżyć się” do mniej lotnych starszych whisky, które potrafią zaprezentować degustującym swoją niezwykle urokliwą złożoność. Aby go kupić kliknij tutaj

Co to za przykrywki?

Wrażenia aromatyczne zaklęte w whisky można wydobyć nie tylko kształtem czarki, ale także zwiększeniem stężenia związków aromatycznych w jej wnętrzu. Osiągnąć to można zakładając na kieliszek przykrywkę.

To właśnie dlatego w najnowszej odsłonie kieliszków Miler Spirits do kieliszków dołączają przykrywki, które pozwolą wydobyć z whisky zarówno bogactwo jak i intensywność aromatów. Aromat whisky trzymanej w kieliszku pod przykrywką już po chwili ulega intensyfikacji i przez maksymalne zagęszczenie mikroatmosfery panującej w czarce kieliszka potęguje także wrażenia sensoryczne płynące z whisky. Wrażenie jest naprawdę niesamowite. Przyznam szczerze, iż negocjacja produkcji naszych przykrywek z producentem trwała bardzo długo. Wszystko dlatego, iż wykonanie ich manualnie, tak aby średnica przykrywki i czarki kieliszka pasowały do siebie jest niezwykle trudne. Niemniej w końcu udało się doprowadzić do tego, iż kieliszki z przykrywkami wchodzą do oferty Miler Spirits!

Branding na kieliszkach

Poprzednie serie kieliszków dekorowane były obrazkami na czarce, ale za namową wielu klientów postawiliśmy na całkowicie gładką czarkę. To dlatego dekor z logo Miler Spirits naniesiony został na stopkę od dołu, dzięki czemu wygląda bardzo subtelnie.

W ciemno?

Myślę, iż to ważne, aby dodać, iż od lat wykorzystuję identyczne kieliszki na degustacjach i pokazach. Przez ten czas porównywałem je także z wieloma innymi typami kieliszków. Celem było określenia kształtu czarki kieliszka, która najlepiej zbiera zapach whisky. W mojej ocenie kieliszki, z których korzystam, to najbardziej uniwersalne kieliszki do whisky jakie widziałem. Teraz wzbogacamy je także kieliszkiem Galway, który doskonale nadaje się do lżejszych whisky.

Sprawdzają się dobrze zarówno do intensywnych whisky, jak i do whisky delikatnych. Kieliszki Miler Spirits są lekkie, smukłe i pozytywnie oceniane przez wiele osób mających olbrzymie doświadczenie w piciu whisky.

Co wyróżnia manualnie formowane szkło?

Kieliszki Miler Spirits formowane są ręcznie, co daje im jakość, do której nie są w stanie zbliżyć się toporne kieliszki produkowane maszynowo, które nadają się wyłącznie do użytku w gastronomii.

Na tle kieliszka maszynowego, kieliszek robiony manualnie ma zupełnie inny, smuklejszy kształt. Wyróżnia go także smuklejsza nóżka, która powstaje przez odciągnięcie nadmiaru masy szklanej od dna czarki przez hutnika wydmuchującego kieliszek, a nie doklejenie do dna czarki przez maszynę. Różnica w sylwetce kieliszka jest kolosalna i widoczna z daleka. Przedstawiono ją bardzo dokładnie na poniższych zdjęciach.

Ręcznie robione kieliszki są w całości gładkie. Kieliszki maszynowe mają tzw. wargę, czyli nadtopiony wałeczek ze szkła, którego nikt nie szlifuje. Wałeczek taki znacie na pewno ze wszelkiego rodzaju szklanek do piwa. Kieliszki robione maszynowo mają także szew na nóżce, będący naddatkiem technologicznym powstałym w wyniku maszynowego formowania. Rzeczy te to drobne szczegóły, ale to właśnie one robią różnicę. Oto jak te cechy obniżające jakość szkła wyglądają z bliska.

Najpiękniejszą cechą kieliszków robionych manualnie jest jednak ich absolutna indywidualność. Podczas produkcji manualnej kształt kieliszka może być zachowany z wysoką, ale jednak nie perfekcyjną precyzją. To dzięki temu każdy kieliszek jest nieco inny, a przez to całkowicie wyjątkowy. Zachęcam Was do sprawienia sobie takiego kieliszka lub sprawienia nim euforii najbliższym!

Jak i gdzie kupić?

Kieliszki Miler Nosing Glass można zamówić w moim sklepie internetowym, klikając tutaj.

A jeżeli masz jeszcze wątpliwości, przeczytaj co o moich kieliszkach myślą ich posiadacze:

“Więc otworzyłem misternie zapakowaną przesyłkę, nadawca Tomasz Miler. Wprawdzie dokonując zakupu nie spodziewałem się iż odmieni to moje spojrzenie nie na to co piję ale z czego. Zakupem delektowałem się w dniu zakupu i każdego kolejnego dnia.” AJ

“Szkło wykonane z nienaganną starannością, rzuca się w oczy kunszt sztuki, dźwięk i ciężar jak na tak małe wymiary idealny. Woda z płynem do naczyń wyglądała dobrze a co dopiero mój single. W świetle rozbłysków oraz iskierzącej się choinki, smakowałem podziwiając jak alkohol spływa majestatycznie po ściankach. Zapach jest oszołamiający, jak mała rzecz może zmienić tak wiele w tak krótkim czasie. Porzucam szklanki, kieliszki i inne cudne wynalazki… Tomku pozostaje mi podziękować tylko, więc dziękuję!” PK

“Przesyłka dotarła, solidnie zapakowane… a szkło przepiękne. Pomimo wczesnej pory nie mogłem sobie odmówić testu. Przyznaję szczerze, iż odbiór zapachu whisky jest intensywniejszy, niczym obraz przez nomen omen szkło powiększające. Kształt kieliszka idealny, podobnie jak rozmiar. Dzięki piaskowanemu logo dokładnie wiadomo gdzie jest 50cl – ciut powyżej pije z głową.” TW

“Pierwszy już zamoczony w whiskey, degustacja przebiegła fantastycznie. Najlepsze jest to, iż jakbyś nie przechylił kieliszek to do ust wlewa się idealna porcja trunku. Pozdrawiam.” MN

“Potwierdzam dotarcie tej małej kolekcji. Dziękuję bardzo za świąteczny prezent i z niecierpliwością czekam na kolejną serię kieliszków.” DG

“Właśnie listonosz przyniósł mi paczkę z cudnym szkłem. Bardzo dziękuję.” JR

Idź do oryginalnego materiału