Borówka wysoka ma świetny marketing, jest lubiana i rozpoznawalna. Regularnie i coraz częściej trafia do koszyków zakupowych Polaków. To owoc smaczny i zdrowy, ale koszty jego produkcji rosną. W tym sezonie wzrosły po raz kolejny…
Uprawa borówki to przede wszystkim wysoki koszt założenia plantacji, choćby bez sieci przeciwgradowych… To również branża borówkowa jest najbardziej wrażliwa na niedobór pracowników sezonowych i rosnące koszty pracy. Chociaż „w pogotowiu” mamy maszyny do mechanicznego zbioru to przez cały czas zdecydowana większość owoców w Polsce jest zbierana manualnie. Ponadto nie wszystkie odmiany po zbiorze mechanicznym mogłyby trafić na rynek deserowy.
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego opublikował niedawno koszty produkcji kluczowych gatunków owoców, warzyw i zbóż. Wśród nich jest również borówka. Jednostkowy koszt wyprodukowania kilograma wyniósł 12,82 zł/kg. To stawka wyższa niż najniższe ceny skupu w tym sezonie…
Eksperci wyliczyli ten koszt przy założeniach:
- plon – 11 ton/ha
- amortyzacja plantacji – 3300 zł
- nawożenie – 800 zł
- ochrona – 1461 zł
- koszty specjalistyczne (w tym zbiór i cięcie) – 114 895 zł
- koszty pośrednie – 15 460 zł
- pozostałe koszty – 5200 zł
Całkowity roczny nakład na hektar – 141 117 zł
źródło: www.modr.mazowsze.pl