Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa realizuje „Program dla szkół”, który polega na bezpłatnym dostarczaniu owoców, warzyw i produktów mlecznych dla uczniów szkół podstawowych. Zachęcając do jedzenia owoców i warzyw promuje zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci i młodzieży. W asortymencie są również polskie jabłka.
Jabłka są bogate w cenne dla zdrowia witaminy, składniki mineralne oraz błonnik.
Nie trzeba sięgać po importowane owoce egzotyczne, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych w okresie jesienno-zimowym. Zdaniem dietetyków warto wybierać rodzime produkty lokalne i sezonowe. KOWR do tego właśnie zachęca w ramach akcji #KupujŚwiadomie.
Szacuje się, iż w ramach „Programu dla szkół”:
- w roku szkolnym 2023/2024 około 1,7 mln dzieci biorących udział w programie otrzymało ok. 42 mln porcji jabłek (na użytek Programu jako porcję przyjmuje się owoc o wadze co najmniej 150 g),
- w roku szkolnym 2024/2025 ok. 1,8 mln dzieci biorących udział w programie otrzyma łącznie ok. 32 mln porcji jabłek (w I semestrze ok. 16 mln porcji jabłek) (szacunki: Departament Wspierania Konsumpcji KOWR).