W odpowiedzi na zmieniające się realia klimatyczne, Kraft Heinz Polska inwestuje w rolnictwo regeneratywne i innowacje technologiczne. Działania mają na celu zapewnienie ciągłości dostaw m.in. pomidorów, które są kluczowym surowcem dla producenta. Na potrzeby dopasowania upraw w kolejnych latach, w bieżącym sezonie koncern przetestował 100 różnych odmian tego warzywa.
Tegoroczne lato potwierdziło, iż jednym z najważniejszych wyzwań stojącym przed branżą spożywczą są anomalie pogodowe. Luty, marzec i kwiecień były nadzwyczaj ciepłe, co skutkowało wcześniejszym rozpoczęciem wegetacji. Natomiast zimny maj z przymrozkami skutkował przemarzaniem i obumieraniem roślin. Sytuacji nie poprawił deszczowy lipiec. Według danych z raportu Komisji Europejskiej, produkcja pomidorów w UE spadnie o 2,6%, głównie w segmencie pomidorów przeznaczonych do przetwórstwa[1].
Udane plony mimo wyzwań klimatycznych
Tegoroczne zbiory w Pudliszkach, choć przeprowadzone w wymagających warunkach pogodowych, przyniosły satysfakcjonujące rezultaty. Udało się zebrać plony, które tylko nieznacznie odbiegają od tych z ubiegłego roku. Co istotne, pomimo wyzwań klimatycznych, jakość zebranych pomidorów jest wyjątkowo wysoka, a uzyskany ekstrakt osiągnął lepsze parametry niż w poprzednim sezonie. To efekt realizowanych od lat zasad regeneratywnego rolnictwa i innowacji, które Kraft Heinz wdraża w swoje uprawy.
Pudliszki to miejsce, gdzie już od ponad 100 lat powstają produkty najwyższej jakości. Od pierwszego w historii polskiego ketchupu przez koncentrat pomidorowy do odświeżonych w tym roku dań gotowych. To historia zaangażowania, za pomocą którego od lat jesteśmy liderem swoich kategorii. Pudliszki i Heinz dostarczają autentyczne produkty, wspierając przy tym polskie rolnictwo
– mówi Wojciech Roesler, dyrektor fabryki Kraft Heinz Polska w Pudliszkach.
Kraft Heinz współpracuje z blisko 150 lokalnymi rolnikami i aż 90% warzyw wykorzystywanych w przetwórstwie w Pudliszkach pochodzi z gospodarstw zlokalizowanych w promieniu 30 km od zakładu. Dzięki temu firma aktywnie wspiera lokalne rolnictwo, ograniczając przy tym ślad węglowy związany z transportem surowców.
Technologia i doświadczenie Kraft Heinz
Działania Kraft Heinz koncentrują się na wzmocnieniu odporności upraw poprzez połączenie najnowszych technologii z międzynarodowym doświadczeniem. W Polsce prowadzone są badania na ponad 100 odmianach pomidorów, aby wyłonić te, które najlepiej adaptują się do zmiennych warunków atmosferycznych.
W Pudliszkach nie tylko testujemy różne odmiany pomidorów, ale także rozbudowujemy infrastrukturę, wyposażając ją w nowoczesne stacje pogodowe oraz wdrażamy zaawansowane modele predykcyjne. Pozwala nam to na wczesne przewidywanie chorób, optymalizację ochrony upraw i minimalizację strat. Dzięki temu podnosimy nie tylko wydajność zbiorów, ale także ich jakość
– dodaje Roesler.
Jednocześnie firma wykorzystuje swoje międzynarodowe doświadczenie, czerpiąc wiedzę od plantatorów z regionów o równie wymagającym klimacie, m.in. z Egiptu, Turcji, Brazylii czy USA. To cenne, globalne doświadczenie pozwala – w kontekście wyzwań klimatycznych – na szybkie wdrażanie sprawdzonych rozwiązań w rodzimych uprawach. Ponadto, w perspektywie długoterminowej, Kraft Heinz stawia na rozwój rolnictwa regeneratywnego. Producent wdraża praktyki takie jak płodozmian, nawozy organiczne oraz metody bezorkowe, które zwiększają retencję wody w glebie i wzmacniają jej odporność na suszę i erozję. Proces ten jest dodatkowo wspierany przez inwestycje w nowoczesne technologie nawadniające.

21 godzin temu







