Kryzys producentów warzyw szklarniowych. Winne są ceny energii

4 godzin temu

W ubiegłym roku spadł areał holenderskich upraw szklarniowych – pomidorów, papryki i bakłażanów. Zmniejsza się również liczba plantatorów, którzy zajmują się produkcją. Notuje się także spadek plonów. Z czego wynika sytuacja?

Po stabilnym wzroście powierzchni upraw holenderskich warzyw szklarniowych, który było można zaobserwować w minionych latach, areał zaczął spadać. Zmniejszenie produkcji oraz otrzymanego plonu w ubiegłym roku dotyczyło przede wszystkim bakłażanów, pomidorów i papryki. W 2023 r. produkcja spadła aż o 2% w porównaniu z poprzednim sezonem. Taki pułap osiągano ponadto już dekadę temu.

Powierzchnia uprawna warzyw szklarniowych
Pomidory (1,000 hektarów) Papryka (1,000 hektarów) Ogórki (1,000 hektarów) Bakłażan (1,000 hektarów)
2013 1,77 1,24 0,62 0,10
2014 1,78 1,20 0,60 0,10
2015 1,76 1,28 0,55 0,11
2016 1,78 1,32 0,55 0,11
2017 1,79 1,32 0,58 0,10
2018 1,79 1,31 0,56 0,11
2019 1,80 1,50 0,58 0,12
2020 1,87 1,53 0,60 0,13
2021 1,85 1,63 0,64 0,12
2022 1,82 1,65 0,62 0,13
2023 1,77 1,56 0,66 0,12
Plon brutto
Pomidory (mln t) Ogórki (mln t) Papryka (mln t) Bakłażan (mln t)
2013 0,86 0,40 0,33 0,05
2014 0,90 0,44 0,34 0,05
2015 0,89 0,41 0,36 0,05
2016 0,90 0,37 0,37 0,05
2017 0,91 0,40 0,37 0,05
2018 0,91 0,41 0,36 0,06
2019 0,91 0,41 0,42 0,06
2020 0,91 0,43 0,43 0,07
2021 0,88 0,44 0,44 0,06
2022 0,77 0,40 0,44 0,07
2023 0,73 0,43 0,42 0,06

Wysokie ceny energii dotykają nie tylko polskich producentów

Spadek produkcji wynika głównie z wysokich cen energii – podaje Statistics Netherlands (CBS). Niektórzy producenci pomidorów przekierowali swoją produkcję w kierunku uprawy ogórków. Częściowo wynika to właśnie z mniejszego zapotrzebowania na energię przy produkcji tego gatunku. Plony ogórków wzrosły więc o 7% w porównaniu z rokiem 2022.

Mniejsza ilość plantatorów zajmujących się uprawą szklarniową

Według raportu opublikowanego na stronie CBS w 2023 r. w Holandii istniało 625 gospodarstw zajmujących się uprawą warzyw szklarniowych. Wynika z tego, iż liczba plantatorów zmniejszyła się w ciągu ostatniej dekady aż o 29%. Największy spadek dotyczył gospodarstw uprawiających pomidory – liczba osób uprawiających pomidory gałązkowe zmniejszyła się o prawie 50%. Zwiększyła się natomiast liczba uprawiających pomidory koktajlowe. W tym przypadku wzrost wyniósł aż 150%.

Większość gospodarstw uprawiających warzywa szklarniowe przez cały czas skupia swoją produkcję na uprawie pomidorów – dotyczy to aż 35%. 30% to producenci uprawiający paprykę, natomiast 29% to osoby uprawiające ogórki.

Źródło: cbs.nl

Idź do oryginalnego materiału