Krzem w agrotechnice buraka – mniej stresu, więcej cukru!

13 godzin temu

Sezon 2025 przyniósł plantatorom buraka cukrowego wyjątkowo trudne warunki pogodowe. Zimna i sucha wiosna znacząco opóźniła i osłabiła wschody, co przełożyło się na nierównomierną obsadę i większą presję ze strony chwastów oraz patogenów. W takich warunkach rośliny były szczególnie narażone na stresy środowiskowe i infekcje, które redukują powierzchnię asymilacyjną liści –fabrykę cukru! Dlatego dodatkowe wsparcie plantacji jest tak bardzo ważne. Z ostatnich doniesień z rejonu Lubelszczyzny, dowiadujemy się, iż nagły zwrot w pogodzie przejawiający się wysokimi temperaturami i ulewnymi deszczami, przyspieszył porażenie chwościkiem o 2-3 tygodnie!

Krzem w agrotechnice buraka – mniej stresu, więcej cukru!

Tymczasem, krzem zyskuje coraz większe znaczenie w nowoczesnej agrotechnice buraka cukrowego jako pierwiastek wspierający odporność i efektywność plonowania.

Choć nie jest uznawany za składnik niezbędny, jego rola w poprawie struktury tkanek roślinnych, odporności na stresy środowiskowe i choroby została potwierdzona w licznych badaniach.

Wieloletnie badania prowadzone przez ośrodki naukowe wykazały:

  • dolistna aplikacja krzemu (kwasu ortokrzemowego) zwiększa plon biologiczny i technologiczny cukru,
  • poprawia jakość technologiczną korzeni – zwiększając zawartość cukru i ograniczając zawartość sodu oraz azotu α-aminowego,
  • wzmacnia odporność roślin na stresy abiotyczne, w tym przede wszystkim suszę, ale także zasolenie i wahania temperatur,
  • poprawia ogólną zdrowotność roślin, ograniczając podatność na choroby grzybowe i bakteryjne,
  • zwiększa odporność na szkodniki, m.in. dzięki wzmocnieniu ścian komórkowych i ograniczeniu atrakcyjności tkanek dla owadów żerujących.

Wyniki badań ścisłych Chemirol:

  1. IOR Poznan 2016
KombinacjaPlon korzeni t/haPolaryzacja %
Kontrola52,417,9
2 x Krzemian 0,8 l (BBCH 14-18 i 19-31)64,218,6
  • SDOO w Seroczynie 2020
KombinacjaPlon korzeni t/haPlon cukru t/ha
Kontrola67,99,44
2 x Krzemian 0,5 l (BBCH 39 i 45 )77,710,91

Krzemian – to nasza odpowiedź na najważniejsze potrzeby.

Produkt zawiera:

2,5% kwasu ortokrzemowego (Si(OH)₄) – w pełni przyswajalna forma krzemu,

mikroelementy: bor, miedź, molibden, cynk – wspierające fizjologię roślin,

Niski odczyn pH -umożliwia swobodne, bezproblemowe mieszanie z innymi agrochemikaliami.

Dzięki temu Krzemian:

  • jest gwałtownie i łatwo przyswajalny,
  • intensyfikuje fotosyntezę i transport asymilatów,
  • wzmacnia ściany komórkowe, poprawiając odporność na choroby i szkodniki,
  • zwiększa efektywność pobierania składników pokarmowych,
  • poprawia strukturę i zdrowotność systemu korzeniowego,
  • zwiększa odporność na suszę i inne stresy środowiskowe,
  • ogranicza presję szkodników, zmniejszając potrzebę interwencji chemicznej,
  • przekłada się na wyższy plon cukru i lepszą opłacalność produkcji.

Rekomendacje stosowania w buraku cukrowym

Termin: od fazy 4 liści do początku zakrywania międzyrzędzi,

Dawkowanie:

  • 2-3 x 0,5-0,8 l/ha

– możliwość łączenia z innymi zabiegami pielęgnacyjnymi,

Efekt: widoczna poprawa kondycji roślin, zdrowotności i parametrów jakościowych.

Tak więc, włączenie Krzemianu do technologii to nie innowacja, tylko realna odpowiedź na bieżące potrzeby współczesnego rolnictwa.

Idź do oryginalnego materiału