Krótkie łańcuchy dostaw i sprzedaż bezpośrednia, od rolnika, stają się realną alternatywą dla dużych sieci handlowych i jednym z najważniejszych kierunków rozwoju polskiego rolnictwa, ocenia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW). Liczba podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny (RHD) stale rośnie i w tej chwili jest ich prawie 20 tys., co czyni tę formę jedną z najdynamiczniej rozwijających się w sektorze małego przetwórstwa, podano.
„Krótkie łańcuchy dostaw stają się realną alternatywą dla dużych sieci handlowych i jednym z najważniejszych kierunków rozwoju polskiego rolnictwa. Dzięki uproszczonym przepisom, wsparciu doradczemu i rosnącemu popytowi coraz więcej rolników decyduje się na samodzielną produkcję i sprzedaż. 20 lat temu w Polsce było zaledwie 565 zakładów, które na małą skalę przetwarzały wieprzowinę, wołowinę czy jagnięcinę. Dzisiaj jest ich 4632, czyli osiem razy więcej. Podobnie jest w drobiarstwie, gdzie w ciągu ostatnich 10 lat liczba zakładów wzrosła pięciokrotnie z 63 w 2015 roku, do 374 w 2025 roku. W przypadku jaj konsumpcyjnych to prawie podwojenie: z 922 zakładów w 2015 r., do 1821 w 2025 roku” – czytamy w komunikacie.
„Sektor sprzedaży produktów rolnych oparty na najkrótszej drodze rolnik – konsument, dynamicznie się rozwija. Taki model sprzedaży eliminuje zbędnych pośredników, a to przynosi korzyści wszystkim stronom: rolnikom zapewnia wyższy dochód i niezależność, konsumentom – zdrową i pewną żywność, a lokalnym społecznościom – wzmocnienie gospodarki i tradycji. Dane potwierdzają ten trend. Tylko w sprzedaży bezpośredniej od 2015 r. liczba podmiotów wzrosła wielokrotnie – m.in. liczba producentów nieprzetworzonych produktów pszczelich wzrosła z 5 477 do 12 602, a produktów rybołówstwa z 833 do 1 106. Równie dynamicznie rozwijają się formy bardziej zaawansowane jak RHD oraz MLO. Stały wzrost liczby tych podmiotów pokazuje, iż krótkie łańcuchy dostaw nie są jedynie modą, ale ważnym elementem nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa, które łączy innowacje z lokalnością, tradycją i odpowiedzialnością” – podano.
Krótkie łańcuchy dostaw (KŁD) to zestaw uproszczonych form działalności, dzięki którym rolnicy mogą produkować żywność na małą skalę i sprzedawać ją bezpośrednio konsumentom lub lokalnym sklepom. W Polsce funkcjonują cztery formy takiej działalności: sprzedaż bezpośrednia (SB), dostawy bezpośrednie (DB), rolniczy handel detaliczny (RHD), działalność marginalna, lokalna i ograniczona (MLO). Każda z nich jest uregulowana przepisami prawa krajowego i unijnego, ale jednocześnie podlega licznym uproszczeniom – m.in. rejestracji zamiast zatwierdzenia zakładu, innym wymogom higienicznym czy dostosowanej częstotliwości kontroli. Dzięki temu KŁD są dostępne zarówno dla małych gospodarstw rodzinnych, jak i tych bardziej rozwiniętych, podano.
„Liczba podmiotów prowadzących w Polsce ww. formy działalności, w szczególności RHD, stale i systematycznie wzrasta. Przykładowo, ogólna liczba podmiotów prowadzących w Polsce pod nadzorem IW (wg danych przekazanych przez GIW z 22.10.2025r.):
– SB wynosi – 15 751,
– RHD wynosi – 19 916,
– MLO wynosi – 1936″ – podał także resort.
Źródło: ISBnews

10 godzin temu










