Można powiedzieć, iż ten sezon jest wyjątkowo „mączniakowy”. Określenie nie będzie żadną przesadą, ponieważ większa, a przede wszystkim bardzo długa presja ze strony choroby, jest powszechnie notowana i zgłaszana przez sadowników.
Nadal nie brakuje sadów, gdzie presja jest na tyle duża, iż konieczne będą zabiegi wyniszczające. Skuteczny jest w tym wypadku wodorowęglan potasu w dawce 6 kg na hektar z dodatkiem 3 kg siarki. Pamiętajmy, iż mieszaninę stosujemy w charakterze nawozu, ale wykazuje również działanie wyniszczające wobec parcha jabłoni i mączniaka – chodzi o wysuszenie grzybni. Musimy również pamiętać, iż wodorowęglan lub węglan potasu nie działa zapobiegawczo.
Właśnie w tym miejscu pojawia się problem. Otóż w przypadku powszechnie stosowanych produktów o działaniu zapobiegawczym i interwencyjnym nie zawsze będzie możliwe ich zastosowanie. Wynika to z zapisów w etykiecie rejestracyjnej. jeżeli mówimy o Alwie i Idaredzie, czyli odmianach wyjątkowo podatnych na mączniaka, możemy powiedzieć, iż mamy ostatni moment na zabieg.
Przykładowo, w etykietach wybranych produktów jesteśmy informowani o dozwolonych terminach stosowania:
- Topas 100 EC (penkonazol) – od początku fazy kwitnienia (BBCH 60)
- Talius sad (proquinazyd) – od fazy mysiego uszka do fazy, gdy owoc osiąga połowę typowej wielkości (BBCH 10 – 75)
- Kendo 50 EW (cyflufenamid) – od fazy różowego pąka do końca fazy gdy owoce osiągają połowę typowej wielkości (BBCH 57-75)
Mączniak jabłoni to choroba powodowana przez grzyba Podosphaera leucotricha. Sprzyja mu sucha i ciepła aura. Warunkiem koniecznym do wystąpienia infekcji nie jest jednak zwilżenie liści, a jedynie odpowiednio wysoka wilgotność powietrza. Tak samo jak w przypadku parcha, najlepszą strategią do walki jest profilaktyka (w przypadku większości odmian).

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie.