Mączniak rzekomy kalafiora i brokułu

5 miesięcy temu

Mączniak rzekomy jest chorobą notowaną w uprawie dużej grupy roślin uprawnych. Co robić, gdy mączniak rzekomy kalafiora i brokułu stanie się faktem?

Sprawca mączniaka rzekomego może wystąpić już w okresie produkcji rozsady kalafiorów i brokułów. Wówczas wraz z chorymi roślinami przenosi się go na pole.

Charakterystyka sprawcy

Patogen będący organizmem grzybopodobnym Hyaloperonospora parasitica (Peronospora parasitica) zimuje w postaci oospor na resztkach porażonych roślin. Wytwarza zarodniki konidialne, które rozprzestrzeniają się z wiatrem oraz deszczem i dokonują kolejnych infekcji. Patogen może porażać rośliny w różnych fazach rozwoju. Porażone siewki gwałtownie zamierają. W okresie wegetacji w polu rozwojowi choroby sprzyja chłodna i wilgotna pogoda oraz temperatura od 8ºC do 16ºC w nocy i poniżej 23ºC w ciągu dnia.

Mączniak rzekomy kalafiora i brokułu – objawy

Mączniak rzekomy na dolnej stronie liścia brokułu

Choroba występuje powszechnie w rejonach uprawy warzyw kapustnych, zwłaszcza na zbiór jesienny. W przypadku starszych roślin, pierwsze objawy choroby to oliwkowożółte plamy na górnej stronie dolnych liści. Rozwojowi patogenu, który wytwarza na spodniej stronie liści zarodniki konidialne, sprzyja wysoka wilgotność powietrza. Porażone liście opadają. Z kolei zranienia po ich usunięciu stanowią wrota infekcyjne dla bakterii. Patogen może również systemicznie infekować rośliny. Rozwija się wówczas w tkankach naczyniowych rośliny, powodując ich czernienie. Porażenie może obejmować także róże, prowadząc do utraty ich wartości handlowej.

Rośliny żywicielskie i straty gospodarcze

Organizm grzybopodobny H. parasitica ma bardzo szeroką gamę żywicieli. Może infekować chrzan, warzywa kapustowate, dyniowate, rukolę fioletową, gorczycę czy wilczomlecz. Mączniak rzekomy kalafiora i brokułu nie występuje na plantacjach każdego roku. Największe zagrożenie chorobą obserwuje się w okresie produkcji rozsady. W czasie wegetacji może obniżać plon handlowy.

Mączniak rzekomy – zapobieganie

Mączniak rzekomy na górnej stronie liścia kalafiora

fot. MRiRW

Zapobieganie chorobie podlega na przestrzeganiu pewnych zasad. Z uwagi na znaczne porażenia siewek przy zbyt dużym zagęszczeniu roślin w okresie produkcji rozsady i niedoborach światła, należy zrewidować te warunki, dostosowując je do prawidłowych. Po wysadzeniu roślin w pole, w celu ograniczenia wystąpienia mączniaka rzekomego należy likwidować pierwotne źródła choroby. Lokalizacja upraw kalafiorów lub brokułów w bliskim sąsiedztwie upraw kapusty głowiastej czy gorczycy wymaga częstych lustracji roślin w poszukiwaniu pierwotnych objawów choroby.

Nie należy dopuszczać do zachwaszczenia uprawy, aby nie zwiększać wilgotności powietrza oraz jednocześnie likwidować potencjalne rośliny żywicielskie. Najlepiej deszczować plantację w godzinach porannych, aby powierzchnia liści w ciągu dnia była jak najkrócej zwilżona. W miarę możliwości powinno się stosować deszczowanie kroplowe.

Środki stosowane w ochronie kalafiora i brokułu

W momencie zagrożenia mączniakiem rzekomym lub stwierdzenia porażenia roślin, należy przystąpić do ochrony plantacji z wykorzystaniem zarejestrowanych fungicydów. W ochronie brokułów i kalafiorów można stosować fungicydy z grup: karboksyamidy (np. Revus 250 SC) lub strobiluryny (np. Afrodyta 250 SC).

Idź do oryginalnego materiału