Malowniczy region Rheingau

marekkondrat.pl 1 miesiąc temu

W czołówce jednych z najbardziej niedocenianych państw winiarskich bez wątpienia plasują się Niemcy. Jedni kojarzą winiarstwo niemieckie ze słynną, zamkniętą w niebieskiej butelce, „Maryjką”, inni zaś zdecydowanie wolą sięgnąć po wina włoskie, hiszpańskie czy francuskie klasyki.

To wielki błąd, bo nasz zachodni sąsiad ma nam sporo do zaoferowania, dlatego konsekwentnie rozszerzamy ofertę win niemieckich.

Wzdłuż rzeki Ren, na zachód od Frankfurtu nad Menem, rozciąga się malowniczy region Rheingau.

Historia winiarstwa w Rheingau sięga średniowiecza, wtedy winnice były zakładane przez mnichów i zakonników. Wino było wówczas potrzebne do sprawowania obrządku religijnego, ale także stanowiło źródło dochodów dla kościoła.

Obecnie region obejmuje ponad trzy tysiące hektarów, na których wzrasta głównie riesling. Upodobał sobie szczególnie siedliska o surowej, kamiennej glebie i południowej ekspozycji. W porównaniu do bardziej znanej Mozeli wina z Rheingau mają więcej ciała, wyraźną kwasowość oraz charakterystyczną dymność i mineralność.

Dzięki sprzyjającemu klimatowi i urozmaiconej glebie, Rheingau jest także świetnym siedliskiem dla szczepu pinot noir, który zwany jest tam spätburgunderem. Zarówno rieslingi, jak i spätburgundery z Rheingau cechuje subtelność, elegancja i bogaty bukiet aromatyczny.

AUGUST KESSELER

Kiedy August Kesseler przejął od swoich rodziców, założoną w 1924 roku winnicę, miał zaledwie 19 lat. Wówczas produkowali jedynie wino sprzedawane luzem, a winnica obejmowała tylko 2,5 hektara. Pod rządami Augusta winnica bardzo gwałtownie stała się jedną z najlepszych w całym Rheingau. w tej chwili winorośle wzrastają na prawie 40 hektarach, w cenionych siedliskach takich jak: Assmannshäuser Höllenberg, Rüdesheimer Berg Schlossberg, Rüdesheimer Bischofsberg, Rüdesheimer Berg Roseneck i Lorcher Schlossberg. Dzięki wyjątkowemu siedlisku, doświadczeniu i wielkiej pasji właściciela powstają tu wyjątkowe wina na bazie rieslinga i pinot noir. Serce Augusta bije dla tych dwóch niezwykłych odmian winogron, z których produkuje całą gamę win. Wszystko przy zachowaniu najwyższych standardów jakościowych i spójnej filozofii. Jej gwarantem jest przynależność do prestiżowego stowarzyszenia Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP).

FRANK FAUST

Frank studiował enologię i jest zagorzałym zwolennikiem rolnictwa ekologicznego. Dlatego od rocznika 2011 wszystkie wina Faust posiadają europejski certyfikat produktów ekologicznych BIO i niemieckiego stowarzyszenia Ecovin. Siedemnaście hektarów przyjaznych dla środowiska winnic znajduje się wokół Martinstahl, w pobliżu Eltville nad Renem. Jest to serce regionu Rheingau, historycznej ojczyzny rieslinga, gdzie do dziś zajmuje on ponad trzy czwarte powierzchni upraw. Dlatego też podstawa produkcji Weingut Faust to riesling na różnych poziomach słodyczy i koncentracji. Inne używane odmiany winorośli to weissburgunder, czyli pinot blanc, oraz spätburgunder, czyli pinot noir. Mimo tak małej gamy uprawianych szczepów, sam riesling gwarantuje różnorodność nie tylko stylów, ale i charakterów, dzięki bogactwu siedlisk. Występujące obok siebie gleby ilaste, lessowe, łupki i margle, wraz z łagodnym klimatem, zapewniają miłośnikom białego wina emocje na najwyższym, światowym poziomie.

TURYSTYCZNA PEREŁKA

Region przyciąga również wielu turystów z całego świata. Jego winny krajobraz urozmaicają malowniczo położone stare klasztory i zamki. Szlak Rheingauer Riesling Route o długości 120 kilometrów prowadzi przez urokliwe miejscowości. Można tu nie tylko degustować doskonałe wina, ale także prowadzić inspirujące rozmowy z winiarzami i uczestniczyć w festiwalach winiarskich.

Idź do oryginalnego materiału