Dzisiaj przygotowałem dla Was spotkanie z ciekawym wypustem znanej i cenionej w Polsce marki Metaxa. W moim kieliszku Metaxa Angels Treasure
Metaxa Angels Treasure – skąd taka nazwa?
Ta wersja Metaxy swoją nazwę czerpie od zjawiska parowania destylatu z beczek, które jest prawdopodobnie znane większości fanów whisky, ale dotyczy ono także wszystkich innych alkoholi leżakowanych. Otóż beczka, w której leży alkohol działa zupełnie inaczej niż naczynie szklane, które całkowicie oddziela swoją zawartość od środowiska zewnętrznego. Drewno dębowe, dzięki swojej porowatości, umożliwia leżakującemu trunkowi kontakt z otoczeniem zewnętrznym co sprawia, iż zarówno woda jak i etanol mogą parować z leżakującego destylatu.
Odparowana część destylatu nazywana jest „Angel’s Share”, co najzgrabniej tłumaczy się na język polski jako „dywidenda aniołów”. Jest to część destylatu, którą pobierają siły niebieskie w zamian za umożliwienie ludziom produkcji trunków wyskokowych. W tym ujęciu może lepiej nazwać to „boską akcyzą”?!? Intensywność parowania zależy od rodzaju użytego drewna, wilgotności powietrza wokół beczek (to dlatego cenione są magazyny do leżakowania z otwartymi oknami umożliwiającymi swobodny przepływ powietrza) oraz temperatury, która poprzez proces rozszerzalności ciał stałych prowadzi do zwiększenia objętości beczek, a przez to większej porowatości drewna i ułatwionego parowania.
Koncepcja na produkt
Producent Metaxy zauważył pewną niezwykła prawidłowość – otóż w piwnicach Metaxy panuje niska wilgotność i stała temperatura w ciągu roku, przez co objętość parującej wody jest większa niż parującego etanolu. Dzięki temu, efektem leżakowania w dębowych beczkach z dębu Limousin jest destylat o dużej zawartości alkoholu i wysokiej koncentracji składników aromatyczno-smakowych. Metaxa Angels’ Treasure to kupaż tychże destylatów, ze starzonymi winami z winogron Muscat zbieranych manualnie na wyspie Samos znajdującej się na Morzu Egejskim. Twórcą Metaxy Angels’ Treasure jest Mistrz Metaxy – Constantinos Raptis, który dopuszcza jej produkcję wyłącznie w ograniczonych ilościach.
Metaxa na rynku alkoholi
Metaxa Angels’ Treasure pojawiła się w handlu bezcłowym w kwietniu 2015. Po odniesionym sukcesie, marka zdecydowała się na wprowadzenie tego wypustu również w tradycyjnej sprzedaży detalicznej. Metaxa Angel’s Treasure jest przejawem dążenia marki do premiumizacji i podkreślenia swojej wieloletniej historii. Polska wraz z całą Europą wschodnią, Rosją i, co zrozumiałe, Grecją to najważniejsze rynki dla Metaxy. Oczywiście brandy ta jest sprzedawana także w wielu innych częściach świata.
Wzornictwo butelki
Butelka Metaxy Angel’s Treasure ma bardzo wysokie walory estetyczne. Przez kilka dni stała w naszym pokoju przymiarek w MS&S i wielu klientów pracowni krawieckiej faktycznie zwracało na nią uwagę. Jak przystało na destylaty winne (trend wyraźnie obecny także wśród wyższych linii koniaków i brandy) karafka ma bardzo bogatą formę. Jej kształt nawiązuje do dwóch złożonych skrzydeł anioła podczas gdy korek ma symbolizować krople ubywającego cennego trunku. Oprócz tego butelka ma gruby „ajs”, czyli dno, które przepięknie podkreśla kontur zawartego w niej trunku. Nie ma co ukrywać, pije się z niej przyjemnie i nic dziwnego, iż butelka otrzymała już dwie nagrody za design:
- “Spirits Business Master” Srebrny Medal za design karafki
- “Pentawards” Brązowy Medal za design
Jak smakuje Metaxa Angels Treasure?
Jeśli interesuje Was dlaczego piję akurat w takim kieliszku a nie innym, zajrzyjcie tutaj.
Oko – bursztynowa
Nos – 22 – średniolotna, słodka, deserowa, piernikowa, skórzasta, waniliowa
Język – 23 – oleista i słodka
Finisz – 23 – bardzo deserowa, oleista, wysoce pijalna, ziemista, miodowa, z odrobiną gorzkiej czekolady na końcu. Bez wątpienia na uwagę zasługuje bardzo wysoka pijalność i fakt dobrego ukrycia alkoholu pod warstwami słodyczy. W zasadzie przejawia się on jedynie delikatną pieprznością na końcu.
Balans – 22
Total – 90/100
ABV – 41%
Warto dodać, iż Metaxa Angels’ Treasure otrzymała także nagrody za walory smakowe na konkursach branżowych
- „International Spirits Challenge,” Brązowy Medal za walory smakowe
- “International Wine&Spirit Competition” (IWSC), Brązowy Medal za walory smakowe