Międzynarodowe ceny mleka i jego przetworów spadły w listopadzie piąty miesiąc z rzędu. Według najnowszych danych FAO, indeks cen przetworów mlecznych w listopadzie wyniósł średnio 137,5 pkt, co oznacza spadek o 3,1% w stosunku do października oraz 1,7% w porównaniu do listopada 2024 r. Międzynarodowe ceny nabiału spadły już piąty miesiąc z rzędu, a obniżki odnotowano we wszystkich głównych kategoriach produktów mlecznych.
Indeks światowych cen nabiału FAO – wykres

Główne czynniki spadków cen
- Rosnąca produkcja mleka w kluczowych regionach, w tym sezonowo wyższa podaż w Nowej Zelandii.
- Duże zapasy eksportowe w Unii Europejskiej, zwłaszcza masła i odtłuszczonego mleka w proszku.
- Łagodniejszy popyt na mleko w proszku w niektórych częściach Azji, co dodatkowo ciążyło na notowaniach.
Najmocniejsze spadki – masło i mleko w proszku
Najostrzejsze spadki odnotowały:
- Masło – przez zwiększoną dostępność eksportową i rosnącą konkurencję między dostawcami.
- Pełne mleko w proszku – również w wyniku większej podaży na rynkach światowych.
Odtłuszczone mleko w proszku taniało umiarkowanie, głównie ze względu na ograniczone zamówienia od największych importerów.
Ceny serów – spadki najmniejsze
Ceny serów spadły w najmniejszym stopniu. Odpowiednia podaż w UE i Oceanii została zrównoważona przez silny popyt w Azji i na Bliskim Wschodzie. Mimo spadku miesiąc do miesiąca, ceny serów pozostają około 10% wyżej niż przed rokiem.
Podsumowanie:
Międzynarodowe ceny nabiału są pod presją rosnącej podaży i dużych zapasów, szczególnie w UE i Oceanii. Masło i pełne mleko w proszku tanieją najszybciej, podczas gdy ser utrzymuje względną stabilność dzięki rosnącemu popytowi eksportowemu.
Źródło: FAO

1 godzina temu





![Koniec flufenacetu. Kiedy? Co zamiast niego na wyczyńca polnego? [LISTA SUBSTANCJI]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/12/05/597808.webp)









