Mikstura antynowotworowa z ostrej papryczki.

domowetrunkikj.blogspot.com 1 miesiąc temu

Składniki :

1 i 1/2 kg ostrej papryczki
1 1/2 l oleju lnianego nierafinowanego

Sposób wykonania :

Papryczki umyj w zimnej wodzie, osusz z nadmiaru wody. Na ręce załóż gumowe ( np. lateksowe ) rękawiczki. Z papryczek odkrój ostrym nożem ogonki. Wszystkie papryczki posiekaj na czystej ( najlepiej nieużywanej do niczego innego ) drewnianej desce możliwie jak najdrobniej. Wsyp posiekaną papryczkę do większego czystego i suchego słoja. Zalej papryczkę olejem, wymieszaj dokładnie czystą łyżką . Słój zamknij wieczkiem i wstaw na 10 - 14 dni do lodówki. W tym czasie codziennie zamieszaj zawartość słoja. Po tym czasie przecedź miksturę przez gazę złożoną we czworo, wyciśnij resztki płynu z papryczek. Przelej otrzymany płyn do czystych suchych butelek najlepiej z ciemnego szkła. Na butelki naklej etykiety z opisem. Miksturę przechowuj w lodówce lub innym chłodnym ciemnym miejscu z dala od dostępu dzieci.

Stosowanie :
Pij miksturę 5 razy dziennie przed każdym posiłkiem po
1 łyżeczce do herbaty. Popijaj wyłącznie mlekiem niepasteryzowanym dla złagodzenia ostrości.

Właściwości :
Mikstura ta zawiera dużo kapsaicyny, która pomaga niszczyć komórki nowotworowe. Ma ona także działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Olej lniany to cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6. Ze względu na działanie antyoksydacyjne może chronić przed rozwojem nowotworów, wspomaga również trawienie oraz metabolizm.

Rada 1 :
Na miksturę wybierajmy najostrzejsze odmiany ostrych papryczek, np. Habanero, Piri- piri itp. Najostrzejsze odmiany zawierają najwięcej kapsaicyny.

Rada 2 :
Mleko do popijania mikstury najlepsze będzie prosto od krowy, niepasteryzowane ! Mleko w plastikowych butelkach ze sklepu pasteryzowane się nie nadaje.

Życzę zdrowia !


Idź do oryginalnego materiału