Koszty trzeba liczyć zawsze
„Koszty produkcji zaczynamy liczyć dopiero w momencie, gdy sytuacja na rynku pogarsza się” – mawiał śp. dr Grzegorz Klimek. To błąd, a koszty powinniśmy mieć zawsze „z tyłu głowy”. Zwłaszcza, gdy zdecydowaliśmy się na konkretny profil produkcji. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego cyklicznie publikuje koszty produkcji warzyw, owoców i zbóż. Niedawno opublikowano najnowsze wyliczenia. Oto jak prezentują się w przypadku jabłek. Warto się z nimi zapoznać ponieważ dobrze obrazują sytuację w tym sezonie.
Koszt produkcji jabłek
W tym wypadku przyjęto dwa warianty produkcji z dość niskim plonowaniem. prawdopodobnie po urodzajnym sezonie pojawiłoby się wiele krytycznych komentarzy na ten temat. Warto dodać, iż w zagłębiu sandomierskim i na Powiślu Lubelskim nie brakowało sadów właśnie z takim i jeszcze niższym plonowaniem…
- W pierwszym przypadku założono produkcję na poziomie 20 ton jabłek deserowych i 5 ton jabłek przemysłowych. Całkowite nakłady wyniosły 36 600 zł, a jednostkowy koszt wyprodukowania kilograma – 1,46 zł. Bazując na powyższych liczbach, jeżeli byłaby to Gala to wynik finansowy były dodatni. W przypadku Idareda byłby ujemny.
- W drugim scenariuszu widzimy tylko 18 ton jabłek przemysłowych na hektarze przy niższych nakładach, które wyniosły 24 500 zł. Koszt jednostkowy wyniósł 1,36 zł. W takim wypadku sprzedając wszystkie jabłka do przetwórstwa w najlepszym momencie sezonu, wynik finansowy byłby ujemny. Sprzedaż na obieranie pozwoliłaby na zwrot kosztów.
źródło. www.modr.mazowsze.pl