Najwięcej u nas ozimin. Króluje pszenica siana jesienią

12 godzin temu
Zdjęcie: Zbliżają się żniwa soi / Fot. Canva


Pszenica jara i ozima, jęczmień jary i ozimy, pszenżyto jare i ozime, owies jary i ozimy, żyto, mieszanki zbożowe i rzepak jary i ozimy – takie zboża rosną w tym roku na świętokrzyskich polach. Niektóre są już koszone. Najpierw kombajny pracują na polach jęczmienia ozimego.

Jakich zbóż uprawiają najwięcej nasi rolnicy?

Z informacji uzyskanych od Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, który monitoruje uprawy w naszym województwie, największa powierzchnia upraw zbóż dotyczy pszenicy ozimej.

Największy areał obsiano nią w powiecie jędrzejowskim. Na drugim miejscu wśród upraw zbóż w Świętokrzyskiem jest pszenżyto ozime, następnie rzepak ozimy, owies i jęczmień ozimy.

Najmniejszy areał dotyczy rzepaku jarego i pszenżyta jarego.

– Jak widać, w ostatnich latach znacznie wzrosła powierzchnia upraw zbóż ozimych, wiąże się to z powtarzającą się późną i łagodną zimą oraz wiosenną suszą. Zboża ozime mają po prostu jesienią więcej czasu w wzrost i większe szanse na pozyskanie wody z gleby. Zboża jare nie mogą o krótkim okresie wegetacji nie mogą na to liczyć – wyjaśnia Piotr Witczak, ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Powierzchnia upraw zbóż w Świętokrzyskiem:

pszenica ozima – 87.062 hektarów

pszenżyto ozime – 41.341 hektarów

rzepak ozimy – 33.868 hektarów

owies – 17.264 hektarów

jęczmień ozimy – 13.088 hektarów

jęczmień jary – 9.883 hektarów

żyto – 6.707 hektarów

mieszanki zbożowe – 6.072 hektarów

pszenica jara – 3.852 hektarów

pszenżyto jare – 1.139 hektarów

rzepak jary – 431 hektarów

Fot. Canva


Idź do oryginalnego materiału