Pszenica jara i ozima, jęczmień jary i ozimy, pszenżyto jare i ozime, owies jary i ozimy, żyto, mieszanki zbożowe i rzepak jary i ozimy – takie zboża rosną w tym roku na świętokrzyskich polach. Niektóre są już koszone. Najpierw kombajny pracują na polach jęczmienia ozimego.
Jakich zbóż uprawiają najwięcej nasi rolnicy?
Z informacji uzyskanych od Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, który monitoruje uprawy w naszym województwie, największa powierzchnia upraw zbóż dotyczy pszenicy ozimej.
Największy areał obsiano nią w powiecie jędrzejowskim. Na drugim miejscu wśród upraw zbóż w Świętokrzyskiem jest pszenżyto ozime, następnie rzepak ozimy, owies i jęczmień ozimy.
Najmniejszy areał dotyczy rzepaku jarego i pszenżyta jarego.
– Jak widać, w ostatnich latach znacznie wzrosła powierzchnia upraw zbóż ozimych, wiąże się to z powtarzającą się późną i łagodną zimą oraz wiosenną suszą. Zboża ozime mają po prostu jesienią więcej czasu w wzrost i większe szanse na pozyskanie wody z gleby. Zboża jare nie mogą o krótkim okresie wegetacji nie mogą na to liczyć – wyjaśnia Piotr Witczak, ekspert ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Powierzchnia upraw zbóż w Świętokrzyskiem:
pszenica ozima – 87.062 hektarów
pszenżyto ozime – 41.341 hektarów
rzepak ozimy – 33.868 hektarów
owies – 17.264 hektarów
jęczmień ozimy – 13.088 hektarów
jęczmień jary – 9.883 hektarów
żyto – 6.707 hektarów
mieszanki zbożowe – 6.072 hektarów
pszenica jara – 3.852 hektarów
pszenżyto jare – 1.139 hektarów
rzepak jary – 431 hektarów
