Nalewka z zielonych orzechów włoskich ( na miodzie ).

domowetrunkikj.blogspot.com 2 miesięcy temu
Moja orzechówka rocznik 2020.

Nalewka ma ciemnobrązowy kolor, Jest mało słodka, taka półwytrawna, ale ona nie ma zbytnio smakować, tylko ma mieć prozdrowotny wpływ nasz organizm. W tym roku trzeba uważać, aby nie przegapić zbiorów, bo wszystko rozwija się około 3 tygodnie wcześniej niż zwykle.


Składniki :

2 kg zielonych orzechów włoskich
3 l spirytusu 95 %
1,5 l wody + 0,5 l
2 laski cynamonu
6 - 8 goździków
sok z 2 cytryn
1/4 gałki muszkatołowej
1 l miodu ( lipowy lub gryczany )

Sposób wykonania :

Umyte i osuszone orzechy pokrój na plastry o grubości około 5 mm, wrzuć do czystego słoja, dodaj przyprawy i sok z cytryny. Zalej spirytusem wymieszanym z wodą . Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zlej płyn do drugiego słoja, a do orzechów dodaj miód, wymieszaj. Odstaw na 2 tygodnie. Często wstrząsaj słojem, aby miód się rozpuścił . Następnie zlej miód z orzechów. Wlej go do słoja, do którego wcześniej był zlany płyn ( alkohol ). Orzechy zalej 1/2 l ciepłej wody, wymieszaj. Odstaw na 2 - 3 dni, często mieszając. Orzechy przecedź przez gęste sitko lub gazę złożoną we czworo. Połącz wszystkie płyny ze sobą . Wlej nalewkę do czystego słoja ( najlepiej z kranikiem ), odstaw na 6 - 8 tygodni. W tym czasie nalewka będzie się klarować samoczynnie. Nazywa się to klarowanie grawitacyjne. Wszystkie osady będą opadać powoli na dno słoja. Następnie zlewamy nalewkę ostrożnie znad osadu, rozlewamy do butelek, najlepiej z ciemnego szkła. Na butelki naklejamy etykiety z opisem. Trunek odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na przynajmniej 10 -12 miesięcy. Najlepiej gdy poleży 2 lata, wtedy ujawni się pełnia smaku i aromatu naleweczki. Trunek odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na przynajmniej 10 -12 miesięcy. Najlepiej gdy poleży 2 lata, wtedy ujawni się pełnia smaku i aromatu naleweczki.

Właściwości :

Dzięki temu trunkowi możemy skutecznie pozbyć się biegunki, grypy żołądkowej czy nieżytu w układzie pokarmowym, a choćby pasożytów, które znajdują się w naszym organizmie. Mało kto wie, iż nalewka z zielonych orzechów włoskich pomaga usunąć problem, jakim są hemoroidy, żylaki oraz infekcje wywołane gronkowcem, oraz paciorkowcem.

Rada :
Zielone orzechy włoskie zbieramy od połowy czerwca do połowy lipca. Kroimy je na drewnianej desce, ostrym nożem, w gumowych rękawicach.

Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają adekwatności zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


PAMIĘTAJ ! Nigdy nie siadaj za kierownicę po wypiciu alkoholu ! Bez względu na rodzaj alkoholu, jaki spożywamy, jest w nim obecna taka sama substancja, czyli C2H5OH. Tutaj możesz sprawdzić ile masz alkoholu w organizmie : https://pijodpowiedzialnie.pl/kalkulator/

W CIĄŻY NIE PIJĘ ALKOHOLU ! Nawet lampka czerwonego wina do obiadu może zaszkodzić Twojemu rozwijającemu się płodowi ! Twoje dziecko może odczuwać przez całe swoje życie konsekwencje Twojego wyboru. Czy warto więc poświęcić swoje dziecko dla kieliszka alkoholu ??? Tutaj dowiesz się więcej : https://pijodpowiedzialnie.pl/alkohol-a-ciaza/

Życzę zdrowia !


Idź do oryginalnego materiału