Nieprzewidywalne ceny kakao. Czekolada drożeje szybciej niż masło

3 dni temu
Zdjęcie: Polsat News


Czekolada drożeje - wynika z danych portali branżowych. “Jej cena rośnie szybciej od masła” - wskazuje Gazeta Pomorska. Równocześnie tabliczka czekolady jest lżejsza, coraz częściej waży nie 100 g, tylko 80 g. Dzieje się tak mimo iż cena kakao spada, od stycznia zmalała o ponad 30 proc. - wynika z danych nowojorskiej giełdy towarowej (NYMEX).


O wzroście cen czekolady donosili w grudniu 2024 r. eksperci aplikacji zakupowej PanParagon. Wskazali, iż w porównaniu do 2022 r., koszt tego słodkiego przysmaku zwiększył się i to choćby o kilkadziesiąt procent. Najwięcej, o 80 proc. poszybowały w górę ceny czekolady z orzechami - z 4,99 zł w 2022 roku do 8,99 zł w 2024 roku. Zaś o 37 proc. czekolada mleczna - z 3,99 zł do 5,50 zł za tabliczkę.
W 2025 r. znów drożej


W tym roku kalendarzowym cena tego produktu znów jest wyższa. “Czekolada drożeje szybciej niż masło” - zwraca uwagę Gazeta Pomorska. Średnia cena 200 g kostki masła spadła w marcu do poziomu z października 2024 r. i wynosi 7,52 zł. Zaś średnio za tabliczkę zwykłej gorzkiej czekolady trzeba zapłacić 9,99 zł - o prawie 4 zł więcej niż przed rokiem - wynika z danych Gazety Pomorskiej.Reklama


Do podobnych wniosków doszedł portal branżowy dlahandlu.pl, który od lat analizuje zachowanie się cen podstawowych produktów spożywczych i gospodarczych. Średni koszt tabliczki czekolady mlecznej Wedla to w tej chwili 6,17 zł, najwyższy - 6,66 zł, a najniższy - 6.09 zł. Dla porównania, w marcu 2024 r. za tę samą czekoladę trzeba było zapłacić odpowiednio: 4,26 zł, 5,21 zł i 2,21 zł. Z wykresu zamieszczonego na portalu wynika, iż najszybszy wzrost cen tych słodkości zanotowano od czerwca minionego roku.
Powody drożejącej czekolady są od kilku lat te same - zmiany klimatu, których konsekwencje wpływają na niskie zbiory i spadek produkcji kakao. Za większość jego światowej produkcji odpowiedzialne są kraje Afryki Zachodniej - Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana i Kamerun, które zmagają się z suszami i chorobami roślin. Brazylia i Indonezja mierzą się zaś z ulewnymi deszczami, wywołanymi m.in. zjawiskiem pogodowym El Nińo.


Trudne zadanie producentów


Ponieważ popyt przewyższa podaż, kakao drożeje. W grudniu cena tony przekroczyła rekordowe 12 906 dol. Od początku roku spadła o 34 proc. i dzisiaj na giełdzie towarowej w Nowym Jorku (NYMEX) kosztuje 8036,8 tys. dol. Eksperci mają podzielone zdania nt. przyszłości cen kakao. Jedni twierdzą, iż sytuacja na rynku może się poprawić. Zdaniem innych, tona może osiągnąć cenę choćby 15 tys. dolarów.
Producenci czekolady stoją zaś przed trudnym zadaniem utrzymania produkcji i nie windowania cen. Jednym ze sposobów jest zmniejszanie wagi produktu - downsizing. Jeszcze niedawno tabliczka czekolady ważyła 100 g, teraz wiele firm zmniejszyło jej objętość do 80 g. Inni stawiają na wykorzystanie do produkcji alternatyw dla kakao, np. mąki z drzewa świętojańskiego (tzw. karobowej).
Idź do oryginalnego materiału