Nowość do stosowania w uprawach roślin kapustowatych. Jak chronić uprawy przed szkodnikami?

4 godzin temu

Uprawa roślin z rodziny kapustowatych nieustannie mierzy się z poważnym wyzwaniem – szkodnikami. Jednym z najbardziej uciążliwych problemów są muchówki z rodzaju Delia, powszechnie znane jako śmietki. Te szkodniki stale zagrażają uprawom kapustowatych. Dorosłe muchówki dokonują nalotów na plantacje i składają jaja, a larwy powodują poważne uszkodzenia, żerując bezpośrednio na systemie korzeniowym roślin.

AgroBiotics Sp. z o.o. po sukcesie preparatu ProBeet WG wprowadza w 2025 roku do sprzedaży Resisto WG. Jest on przeznaczony do stosowania w uprawie roślin z rodziny kapustowatych (rzepak ozimy, warzywa kapustne), które zagrożone są żerowaniem śmietki kapuścianej i innych gatunków muchówek z rodzaju Delia.

Technologia RIS ™

Resisto WG zawiera wyselekcjonowany szczep bakterii RIS ™ należący do rodzaju Bacillus sp. Wybór tego konkretnego szczepu nastąpił w wyniku zaawansowanych badań na genomem wyróżniających się wysokim potencjałem szczepów bakterii oraz kompleksowych testów laboratoryjnych. Funkcjonalność została potwierdzona w praktycznych zastosowaniach rolniczych na poletkach doświadczalnych i testach łanowych.

Bakterie obecne w preparacie Resisto WG wykazują szczególną zdolność interakcji z gatunkami kapustowatych. Stymulują i znacząco wzmacniają mechanizm Indukowanej Odporności Systemicznej (ISR) roślin wobec szkodników z rodzaju Delia (Śmietki).

Białka produkowane przez szczep RIS ™ skutecznie zniechęcają dorosłe formy muchówek do nalotu na plantację oraz składania jaj. Resisto WG efektywnie powstrzymuje żerowanie larw oraz wyraźnie przyspiesza procesy regeneracyjne systemu korzeniowego po uszkodzeniach spowodowanych przez te szkodniki.

Lepszy rozwój korzeni, wyższa odporność na suszę

Rośliny traktowane Resisto WG charakteryzują się lepiej rozbudowanym systemem korzeniowym, co przekłada się na efektywniejsze pobieranie wody i składników pokarmowych. Ma to szczególne znaczenie w kontekście coraz częstszych okresów suszy. Resisto WG zwiększa również dostępność makroelementów i żelaza w glebie, co dodatkowo wspiera prawidłowy rozwój roślin.

“Dobrze rozwinięty system korzeniowy to fundament dla wykorzystania genetycznego potencjału plonowania. Rośliny lepiej pobierają dostępną wodę i składniki odżywcze, co w konsekwencji prowadzi do lepszego wigoru, przezimowania i przetrwania trudnych okresów w czasie wegetacji, a finalnie – wyższych plonów” – wskazuje Bartosz Waniorek, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu AgroBiotics.

Elastyczne dawkowanie i różne metody aplikacji

Produkt został opracowany z myślą o maksymalnej funkcjonalności. Ma formę granul do sporządzania zawiesiny wodnej, może być aplikowany zarówno nalistnie, jak i doglebowo.

Rekomendowane dawkowanie:

  • Rzepak ozimy, rzepak jary, warzywa kapustne: 0,3-0,5 kg/ha przy 150-400 l wody/ha
  • Warzywa kapustne na rozsadniku (podlewanie): 0,3%-0,5% (300-500 g na 100 l wody)
  • Moczenie rozsady warzyw kapustnych przed wysadzeniem: 0,3%-0,5% (300-500 g na 100 l wody)

Ilość preparatu należy dostosować do potencjalnego zagrożenia ze strony szkodników oraz fazy rozwojowej rośliny uprawnej. Wyższą dawkę zaleca się stosować w warunkach dużej presji szkodników, na polach z historią częstej uprawy roślin kapustnych na danym stanowisku oraz przy większej biomasie roślin.

Element zrównoważonego rolnictwa

Resisto WG stanowi istotny element kompleksowej strategii uprawy zgodnej z zasadami nowoczesnego i zrównoważonego rolnictwa.

“Nasz preparat nie zastępuje konwencjonalnej ochrony insektycydowej, ale jest jej istotnym uzupełnieniem. Rolnicy coraz częściej poszukują biologicznych rozwiązań, które pozwalają ograniczyć stosowanie chemii a jednocześnie umożliwiają efektywne prowadzenie upraw. Występujące coraz częściej ekstremalne warunki klimatyczne wywołują potrzebę aplikacji rozwiązań zwiększających tolerancje roślin na stres abiotyczny” – podkreśla przedstawiciel AgroBiotics.

Resisto WG jest nawozowym produktem mikrobiologicznym. Kwalifikuje się do dodatkowej płatności w ramach Ekoschematu Biologiczna uprawa po spełnieniu warunków określonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Idź do oryginalnego materiału