O tym trzeba mówić głośno przed sezonem jabłkowym 2025/2026

14 godzin temu

Ceny jabłek w detalu muszą być wyższe!

Największym problemem w minionym sezonie było „zamrożenie rynku”, o którym pisaliśmy wielokrotnie. Ceny jabłek na sortowanie praktycznie nie zmieniały się w listopadzie, grudniu i styczniu. Za tę sytuację odpowiadają markety, które uformowały handel „pod siebie”. W tym sezonie jako branża nie możemy doprowadzić do powtórki tej sytuacji, ponieważ przy rosnących kosztach przechowania, najwięcej w takim scenariuszu tracił sadownik…

Jako branża musimy również dojść do porozumienia z sieciami handlowymi w sprawie regularnych cen jabłek na półkach. Po pierwsze muszą być wyższe, ponieważ nie zmieniają się od 20 lat i są absolutnie nieadekwatne do dzisiejszych realiów. Po drugie powinny zmieniać się 2, lub 3 razy w sezonie. Dziś przy wzroście konsumpcji jabłek widzimy wyraźnie, iż nie przeszkodziły w nich wyższe ceny! Wręcz przeciwnie, jabłko stało się czymś bardziej luksusowym, bo droższym.

Wreszcie sami sadownicy muszą mieć świadomość ponoszonych przez siebie kosztów i ryzyka. Sami musimy wychodzić z ceną i warunkami co do współpracy. Nie możemy dalej liczyć na to „ile kto da”. Świadomy producent to biznesmen świadomy kosztów i jasno mówiący o swoich oczekiwaniach.

Koszty produkcji jabłek 2025

Plonowanie w nowym sezonie, zgodnie z prognozą GUS-u ma być nieco wyższe niż przed rokiem (3,6 miliona ton). Równocześnie sadownicy podkreślają, iż ta różnica odpowiada błędowi statystycznemu oraz iż jabłek deserowych wysokiej jakości będzie mniej niż przed rokiem. Dlaczego? Przede wszystkim przez większy odsetek ordzawień, deformacji, uszkodzeń po gradobiciach i oparzeń słonecznych.

  • W ubiegłym roku koszt produkcji jabłek deserowych na drzewie wyniósł 1,11 zł/kg. To wyliczenia dr Dariusza Paszko. Dotyczyło ono plonowania na poziomie 55 ton z hektara.
  • W tym roku mamy już pierwsze wyliczenie kosztów, wykonane przez ekspertów mazowieckiego ODR-u. W tym wypadku koszt wyniósł 1,76 zł/kg. Niemniej dotyczył słabszego plonowania na poziomie 25 ton z hektara.
Idź do oryginalnego materiału