Międzynarodowe ceny cukru kontynuowały w październiku odbicie po zaliczeniu blisko dwuletniego dołka w sierpniu tego roku – wynika z listopadowego raportu FAO.
Dane pokazują, iż wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w październiku 129,6 punktu co stanowi wzrost o 3,3 punktu (2,6 procent) w porównaniu z wrześniem.
Cukier jest o blisko 1/5 tańszy niż rok temu
Od początku tego roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 3,5 procent, a w stosunku do października 2023 roku ceny cukru są niższe o 19 procent.
Indeks cen cukru FAO (wykres)
Za wzrost cen cukru odpowiadają obawy o poziom produkcji w Brazylii
Utrzymujące się obawy dotyczące perspektyw produkcji w Brazylii w okresie 2024/25, po przedłużającym się okresie suchej pogody, spowodowały wzrost cen cukru w październiku.
Październikowy wzrost cen cukru wspierała droga ropa
Ponadto wyższe ceny ropy naftowej na świecie, które stymulują większe wykorzystanie trzciny cukrowej do produkcji etanolu w Brazylii, dodatkowo przyczyniły się do wzrostu cen.
Wzrost cen cukru spowolnił wraz z potrzebnymi w Brazylii opadami
Jednak osłabienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego i nadejście opadów w kluczowych południowych obszarach uprawowych Brazylii pod koniec października ograniczyły ogólny wzrost światowych cen cukru.
W Polsce ceny cukru spadły o 40% od początku roku
Dane MRiRW pokazują, iż krajowe zakupu cukru konfekcjonowanego (detal) systematycznie spadają od stycznia tego roku. Jeszcze grudniu 2023 cena średnia cukru sięgała 3807 zł/t podczas gdy we wrześniu już tylko 2289 zł/t. Oznacza to spadek o 40 procent od początku 2024 roku (światowe ceny cukru spadły o 5,9 procent w tym czasie).
Cena cukru konfekcjonowanego (1 kg) w Polsce:
Źródło: FAO, MRiRW