Ochrona określeń tradycyjnie stosowanych dla produktów pochodzenia zwierzęcego

4 tygodni temu

Polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej stwarza wyjątkową okazję do zainicjowania działań, które są z jednej strony ważne dla polskiego i europejskiego sektora rolno-przetwórczego, a z drugiej mogą być skutecznie wprowadzone. 18 organizacji rolniczych zwróciło się do ministra rolnictwa z prośbą o uruchomienie działań na poziomie UE i włączenie ochrony nazewnictwa produktów pochodzenia zwierzęcego do celów polskiej prezydencji, licząc na wypracowanie i osiągnięcie wspólnego stanowiska w Radzie Unii Europejskiej.

Skutecznym kierunkiem zmian w przepisach może być wprowadzenie przez organy UE horyzontalnych regulacji. Powinny one definiować terminy takie jak mięso, produkty spożywcze z nieprzetworzonego mięsa, nazwy zawodów branży mięsnej, nazwy zwierząt, ich elementy anatomiczne, jaja, ryby i miód. Dodatkowo państwom członkowskim należy umożliwić na poziomie krajowym poszerzenie i doprecyzowanie listy określeń chronionych, które tradycyjnie odnoszą się do produktów z danej kategorii np. produktów mięsnych.

Aby wprowadzić skuteczne regulacje na poziomie unijnym, należy dokonać zmian w jednym z dwóch poniższych przepisów:
1. Uwzględnić ochronę nazw żywności pochodzenia zwierzęcego w przeglądzie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 roku, zmieniającego rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, które ustanawia wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina oraz (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii.
lub:
2. Wprowadzić zapisy o ochronie nazw żywności pochodzenia zwierzęcego do przeglądu rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004.

pobierz pismo wsp. ochrony nazw mięsnych

Idź do oryginalnego materiału