ODRADZAJĄCA SIĘ ARCHITEKTURA

builderpolska.pl 3 tygodni temu

W trakcie prac nad projektem byłej stołówki zakładowej Huty Pokój stanęliśmy przed wyzwaniem rewitalizacji nie tylko obiektu, ale również terenów wokół niego. Surowe, przemysłowe sąsiedztwo warunkowało podjęte decyzje projektowe. Poszukiwanie nawiązań materiałowych było kluczowym elementem procesu projektowego, podobnie jak dążenie do uzyskania nowej jakości przestrzeni zewnętrznych.

Ruda Śląska, oddalona 15 minut od centrum Katowic, jest jednym z ośrodków centralnych konurbacji górnośląskiej. Jedna z dzielnic, Nowy Bytom, zdominowana przez Hutę Pokój, pomimo iż uznawana za centrum miasta, jest dzielnicą wymagającą przemiany funkcjonalnej oraz przestrzennej, zwłaszcza tereny poprzemysłowe wokół huty. W związku z tym podejmowane są różne próby rewitalizacji tego fragmentu miasta. Jedną z nich było zaproponowane przez nas wprowadzenie nowej jakości architektury.

Huta Pokój to wieloletni wytwórca konstrukcji stalowych do znanych obiektów 20-lecia międzywojennego, np. najwyższych budynków przedwojennych w Polsce – drapaczy chmur w Katowicach i Warszawie oraz powojennych, takich jak chociażby most Poniatowskiego.

Nowy układ funkcjonalny i tereny zewnętrzne
Pierwotna funkcja budynku, czyli stołówka zakładowa Huty Pokój, została zrealizowana w 1987 r. Obiekt przeszedł pierwszą transformację w 2011 r. W momencie rozpoczęcia prac projektowych przez nasze biuro budynek miał skromną i nieatrakcyjną elewację zewnętrzną. W ramach działań projektowych zaproponowaliśmy nie tylko zmianę elewacji, ale również nowy układ dla funkcji call center oddziału banku, jak również zaadaptowano poziom −1 do funkcji towarzyszących.

Budynek jest w pełni dostępny dla niepełnosprawnych. Zrealizowano dodatkową, nową rampę zewnętrzną, aby umożliwić pracownikom call center dostęp do pomieszczeń pracy, a także rampę zewnętrzną, zapewniającą klientom i pracownikom pełny dostęp do oddziału ING. Warto też wymienić, zaprojektowany z uwzględnieniem pełnych wymagań bezpieczeństwa, taras zewnętrzny dla pracowników call center, którzy mogą korzystać z niego podczas krótkich przerw w pracy.

Bardzo ważnym elementem całego projektu były tereny zewnętrzne. Zdecydowaliśmy się na zaprojektowanie atrakcyjnej przestrzeni od strony ulicy, która stanowi zielony bufor, izolujący od ruchu, zgiełku miasta, i pozwala mieszkańcom na odpoczynek wśród terenów zielonych oraz zachwyt nad pięknem natury zamkniętym w układach traw, brzóz i innych elementów zieleni.

Ceramiczna twarz i rozświetlone wnętrze
Na elewacji zastosowano czarny klinkier, nawiązujący do charakterystycznych elementów materiałów i kolorystyki Śląska – ceramika w ciemnym kolorze oraz głębokie przepalenia bardzo dobrze korespondują z zielenią dookoła budynku. Dodatkowo wykorzystano elementy z siatki ciągnionej o finezyjnych oczkach, które nie przypominają skratowań, ale półtransparentną powłokę, stanowiącą wykończenie tarasu i ramp zewnętrznych. Trzecim materiałem, który pojawia się na elewacjach budynku, są płyty HPL Trespa. Pozwalają one na zaakcentowanie otworów okiennych i drzwiowych w nowoczesny sposób.

Kondygnacja podziemna została przekształcona w siłownie i miejsca wypoczynku pracowników ING. Uwzględniono przy tym dostępność dla rowerzystów, czyli miejsce na bezpieczne pozostawienie rowerów pod zadaszeniem, z bezpośrednim połączeniem z częścią szatniowo-prysznicową. Znajdują się tutaj również strefa relaksu, coffee corner oraz powierzchnie do spotkań i małe sale konferencyjne.

Przestrzenie wewnętrzne, w kontraście do ciemnej zewnętrznej elewacji, zostały zaprojektowane jako mocno rozświetlone, w charakterze home design, o pozytywnych kolorach, które pozwalają trudną pracę call center uczynić mniej uciążliwą. Pastelowe barwy „zmiękczają” przestrzenie wewnętrzne, stając się źródłem uczucia relaksu wśród pracowników. Jednocześnie motywy graficzne bardzo mocno nawiązują do lokalizacji obiektu – elementy śląskiego krajobrazu, tradycji i gwary przeplatają się z nowoczesnym designem charakterystycznych budynków Rudy Śląskiej, a także obiektów zrealizowanych przez naszą pracownię, takich jak prezentowany w „Builderze” Nowy Werdon.

Akustyka!
Istotnym elementem w trakcie projektowania wnętrz było uwzględnienie wymagań akustycznych, zwłaszcza w przypadku call center, gdzie te wymagania są podwyższone ze względu na charakter pracy i liczbę osób jednocześnie przebywających i pracujących we wnętrzu. Z elementów akustycznych zastosowano przede wszystkim lampy akustyczne nad miejscami pracy, dodatkowe podwieszane sufity w nieregularnych kształtach, jak również pionowe wydzielenia półtransparentne pomiędzy miejscami pracy i miękkie wykładziny na posadzce. Miejsce pracy jest przyjazne także dzięki dużym płaszczyznom zieleni, która również ma walory akustyczne. A co ważne, jest to zieleń naturalna, utrzymywana przez zastosowanie specjalnego oświetlenia imitującego światło dzienne.

Rozwiązania proeko
Ważnym elementem projektu były kwestie środowiskowe i zastosowanie rozwiązań z zakresu projektowania zrównoważonego. W inwestycji wprowadzono rozwiązania proekologiczne, między innymi system odzysku wody szarej, separator substancji ropopodobnych na parkingu, panele fotowoltaiczne na dachu oraz ławki solarne. Postępując zgodnie z koncepcją reuse, ponownie wykorzystano materiały zastane, pierwotnie przeznaczone do utylizacji, takie jak kostka granitowa użyta do realizacji miejsc parkingowych. Na terenach zielonych zainstalowano budki w celu ochrony populacji owadów. Dodatkowo obiekt ułatwia pracownikom korzystanie z roweru jako środka komunikacji.

Dobra jakość przestrzeni
Budynek stał się znaczącym miejscem w Rudzie Śląskiej – jakość użytych materiałów, prosty, klarowny pomysł oraz dobra jakość przestrzeni przyjaznej użytkownikom i mieszkańcom mają bezpośredni wpływ na trwający rozwój i przemianę miasta. Zrealizowanie otwartych ogrodów – przestrzeni zielonych dostępnych dla mieszkańców uatrakcyjniło tę część dzielnicy. Brzozowy zagajnik, wysokie trawy o zróżnicowanej kolorystyce i typologii, spowodowały ,,zmiękczenie” terenów poprzemysłowych, nadając im lekkość i tworząc przyjemne do użytkowania przestrzenie wokół budynku. Czarna cegła na elewacji stała się niejako tłem dla bujnie rosnącej roślinności, niemo obserwując odradzające się wokół budynku życie.

Idź do oryginalnego materiału