Forbes oraz agencja For Solutions po raz trzeci opublikowały swoje zestawienie czołowych innowatorów w polskiej gastronomii. Ranking, który ocenia rozwój biznesowy oraz innowacyjne działania restauratorów, w tym roku przyznał wyróżnienia 50 wybitnym przedstawicielom branży gastronomicznej z całego kraju.
Zgodnie z kryteriami, jury składające się z ekspertów branżowych, influencerów, oraz doświadczonych restauratorów, wybrało laureatów w oparciu o odwagę, innowacyjność oraz wprowadzane przez nich świeże podejścia w zarządzaniu i komunikacji. Szczególną uwagę zwrócono na te podmioty, które otworzyły nowe lokale w ciągu ostatnich pięciu lat, a także na te, które inwestują w technologie, zrównoważony rozwój oraz mają wpływ na środowisko.
Na czele listy znalazła się restauracja Nuta z Warszawy, prowadzona przez Andreę Camastrę i Marcina Zawadzkiego, której działalność charakteryzuje się polską kuchnią z włoskimi oraz azjatyckimi akcentami. Restauracja jest również wyróżniona gwiazdką Michelin.
Na drugim miejscu uplasowała się grupa restauracji prowadzona przez Alona i Alicję Than, w tym Izumi Sushi, Alon Omakase oraz Kiseki, które oferują gościom autentyczne doświadczenia kulinarne inspirowane Japonią.
Trzecie miejsce zajęła grupa restauracji w Trójmieście – White Marlin, Restauracja Maniera i Wozownia Sopocka, zarządzana przez Łukasza Burdę, oferująca dania w casual diningu z możliwością spożywania posiłków na plaży.
Ranking Top 50 Restauratorów Forbes&For został stworzony w celu promowania nowoczesnych praktyk w polskiej branży gastronomicznej i stanowi przewodnik po różnorodnych i innowacyjnych lokalizacjach gastronomicznych w Polsce.
Ranking Top 50 Restauratorów Innowatorów:
1. Andrea Camastra, Marcin Zawadzki: Restauracja NUTA
2. Alon i Alicja Than: Izumi Sushi, Alon Omakase, KISEKI by Alon, The Sushi, Kago Sushi, Matcha Bistro & Bar
3. Łukasz Burda: White Marlin, Restauracja Maniera, Wozownia Sopocka
4. Tomasz Czechowski, Beata Śniechowska: Młoda Polska Bistro & Pianino, BABA
5. Witold Iwański, Marcin Ruczyński: Restauracja HUB Praga
6. Michael Motz: Food Town w Fabryce Norblina, Stacja Food Hall, Let’s Nibble, Donkey Shoe, Super Slice, Bar Managment Company
7. Emil i Magdalena Hołubiczko, Tomasz Muza: Międzymiastowa, Molám Thai Canteen & Bar, Luktung Southeast Asian Sharing Plates, Bubble Toast
8. Karol Szafraniec, Bartosz Serdakowski-Goldstein: Zachodni Brzeg, Mango Vegan Street Food, Buena Vista Social Food, Cofeina Cafe, Paradiso, Bocca Ristorante, Popolare Pizza e Pasta
9. Agnieszka Chmielewska, Marcin Chmielewski: Restauracja Przystań & Marina, Przystań Tu Bistro & Wine
10. Marta Mazur, Martin Gimenez Castro: Restauracja Tuna, Ceviche Bar
11. Justyna Kosmala: Grupa Maison Charlotte, Lupo Pasta Fresca, Wozownia Bar
12. Aleksandra Dojnikowska, Jacek Dojnikowski: Bułkę przez Bibułkę, Pollypizza NEOpolitan, BAKEN
13. Andrzej Sternicki, Marta Sternicka: Restauracja Akademia, Restauracja U Wieniawy, Restauracja Bubbles, Ave Pegaz
14. Ofka Piechniczek i Kamil Kita: Śląska Prohibicja, Morski Zając
15. Krzysztof Dembek, Rafał Marcyniuk: ARCO by Paco Pérez, Treinta y Tres, Olivia Garden, Natka Bistro, Natka Take Away
16. Barbara Markiewicz, Wolfgang Dockerill: Goldwasser, Trag Rybny – Fishmarkt, L’Entre Villes, Goldwasser Brasserie
17. Agata Czyż, Ewa Kołatkowska: Pełną Parą
18. Piotr Staszczyński, Jan Kulisiewicz, Dawid Bojarojć, Alicja Staszczyńska: Lokale Pasibus
19. Wiesław Jan Prusiecki: Cucina 88, Whisky Bar, Ułan Browar, Kawiarnia Cappuccina, Gospoda „Pod Gajem” (Tarnowo Podgórne), Restauracja Stara Pralnia (Modlin)
20. Marcin Edward Wachowicz: AIOLI, Banjaluka – Warszawa; Le Cabaret Jazz – Warszawa, Restauracja MOMU
21. Tomasz Czudowski i Katarzyna Błońska: alewino, Restauracja Muzealna, Cafe Podrygi, Cafe Pląs, sieć cukierni Kukułka
22. Rafał Koziorzemski, Eryk Libelt, Karol Grzeżułkowski: Fisherman by Rafał Koziorzemski
23. Jakub Ciołkowski i Piotr Klimczak: JOEL Sharing Concept
24. Anas Adi: Amar Beirut, Sakana Sushi, Azja
25. Michał Gniadek: Yes Butcher!
26. Ewa Voelkel-Krokowicz, Tomasz Tarkowski: Restauracja Concordia Taste Poznań, Restauracja Concordia Taste Wrocław
27. Maciej Nowaczyk, Beata Ziajka: La Maddalena, Koncept Degustacyjny MOST, Między Mostami
28. Maciej Sondij, Jan Winiarski: Dyletanci, Blisko Bar
29. Kamil Kraszewski: Nicoletta, Marcello, Instalacje Art Bistro
30. Tomasz Gut, Katarzyna Walinowicz: Stary Niedźwiedź, Restauracja Zakopiańska, Leśniczówka, Stara Papiernia w EN Hotel
31. Marta Lendzion-Kotańska, Janusz Kotański, Witold Kotański: Seafood Station Restaurant & Oyster Bar
32. Jacek Koprowski, Cezary Dułak, Joanna Terlecka: Restauracja Fino, Osteria Fino
33. Karolina Jakimiak, Łukasz Kwaśniewski: Port Royal, Allora Ristorante
34. Hubert Cygan: Restaurant Giewont
35. Monika Mazurek, Klaudia Górak: Peaches Gastro Girls , Lychees Gastro Girls
36. Jerzy Sobieniak, Jan Smereczyński: Sypka Mąka, Sypka Mąka i Masło, GIOVANNI RUBINO
37. Marcin Mazur, Agnieszka Dubas: the EATERY
38. Yajia Lin-Iwanejko: Pańska 85, Villa22 Food / Art / Friends
39. Piotr Pietras: kontakt wino&bistro
40. Marcin Smoczyński, Jerzy Bezak: Fromażeria Poznań
41. Fabiś Paweł, Nutting Oliver, Vigh Adam: Mąka i Woda, Mąka i Woda Żoliborz, Kwadratowy Pies
42. Jakub Tepper, Sungmin Han: Kim Chi Ken, Tonari, Min’s Table
43. Arletta i Grzegorz Ziemian: Taproom Browaru Stu Mostów, Browar Stu Mostów
44. Mariusz Zawadzki: Vinegre Di Rucola, Mondo, Mamma Mia, Tapas De Rucola, Oficyna, Kantyna
45. Sławomir Kimaszewski, Witold Thiel: Mamma, Fuego
46. Olga Kopylova: Czarnomorka, Kozy, Chikapulya
47. Rafał Brzostek, Dominika Grabowska: Ramen People, Wschód. Bar.
48. Piotr Śliwa i Maciej Śliwa: FoodX: Mr. Pancake, Pizza Boyz, Ghost Burger i Vegan Pizza Club
49. Hubert Czwarno, Kacper Czwarno, Łukasz Kadziewicz: PaTaThai, PaTaThai Catering
50. Anna Kozachenko: Milk Bar, GxMilk Bar, Good Girl, Dogs & Tails, Pasta Focaccia