Ograniczenia rozwoju europejskiego rolnictwa

2 dni temu

Wolny rynek, jak doskonale wiemy po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej, napędza rozwój gospodarczy. Nierówności między Europą a Ameryką Południową, szczególnie jeżeli chodzi o produkty rolno-spożywcze, nie wynikają z problemów samej Ameryki Południowej, choć ta ma swoje trudności. Głównym powodem jest to, iż głębokie regulacje, restrykcje klimatyczne oraz wymagania dotyczące produkcji żywności sprawiają, iż produkty rolno-spożywcze w Europie są znacznie droższe. Zwyczajnie jesteśmy niekonkurencyjni – mówił Tomasz Wróblewski w programie Odyseja Wyborcza w Radiu Wnet. – Jesteśmy niekonkurencyjni nie dlatego, iż rolnicy nie potrafią produkować dobrej żywności w Europie, nie dlatego, iż nie mamy własnych możliwości konkurowania i pozostawania silnymi, ale dlatego, iż daleko idące regulacje podcięły nogi europejskim, a w tym także polskim rolnikom. To jest nasz problem. I zamiast zredukować te obostrzenia, umożliwić rolnictwu w Europie lepszy rozwój, tworzymy politykę, która ogranicza możliwości rozwoju europejskiego rolnictwa, podczas gdy w Ameryce Południowej rolnictwo funkcjonuje bez podobnych restrykcji. To nie jest sprawiedliwy układ. najważniejsze jest dążenie do utrzymania wolnego rynku, jednak kosztem regulacji, a nie przy ich zachowaniu.

Cała rozmowa dostępna jest TUTAJ.

Idź do oryginalnego materiału