Patogeny w resztkach pożniwnych. Jak się ich pozbyć?

2 miesięcy temu

Patogeny w resztkach pożniwnych stanowią jedno z głównych źródeł chorób roślin uprawnych. Do tego mogą na/w nich przezimować i porażać rośliny osłabione spoczynkiem zimowym. Generalnie są czynnikami znacznie zmniejszającymi plon. Dowiedz się, jak się pozbyć tego zagrożenia upraw.

Zimujące patogeny w resztkach pożniwnych są uznawane za główne czynniki zmniejszające plony. Ich efektywne ograniczanie w praktyce jest bardzo trudne do realizacji, ale nie niemożliwe.

W tym sezonie patogeny w resztach pożniwnych wystąpią masowo

Ciepła i wilgotna pogoda panująca w tym roku sprzyja rozwojowi chorób roślin uprawnych. Sprawcy chorób, które dotknęły plantację w jednym sezonie, bez problemu przezimują w resztkach pożniwnych i w kolejnym roku porażą ponownie z jeszcze większym nasileniem. Najbardziej narażone będą uprawy prowadzone w monokulturach. Oczywiście dojdzie do tego, jeżeli nie wykonamy odpowiednich zabiegów agrotechnicznych.

Źródła patogenów powodujących choroby odglebowe

  • Resztki pożniwne — resztki roślinne pozostawione na polu i nieodpowiednio rozłożone, są źródłem patogenów, które w nich zimują i infekują uprawy następcze.
  • Zainfekowany materiał siewny — zainfekowane nasiona lub rozsada mogą wprowadzić patogeny do gleby.
  • Przyrządy rolnicze — na maszynach rolniczych używanych na polach zainfekowanych mogą być transportowane (np. na ogumieniu, podwoziu) patogeny do nowych lokalizacji.
  • Woda — nawadnianie zanieczyszczoną/skażoną wodą wprowadza patogeny do gleby.
  • Wiatr — przenosi zarodniki grzybów i inne patogeny z jednego pola na drugie.

Pożywkę i ochronę mają patogeny w resztkach pożniwnych

Resztki pożniwne stanowią idealne środowisko dla patogenów. Wiele z mikroorganizmów chorobotwórczych tworzy specjalne struktury przetrwalnikowe, które są bardzo odporne na warunki środowiskowe. Zatem mogą przetrwać zimę w resztkach pożniwnych, aby później zainfekować nowe rośliny.

Nierozłożone odpowiednio resztki pożniwne:

  • chronią patogeny przed bezpośrednim działaniem czynników zewnętrznych, takich jak promieniowanie słoneczne, temperatura czy deszcz;
  • stanowią źródło pokarmu dla patogenów podczas ich powolnego rozkładu;
  • powodują przenoszenie się chorób na rośliny następcze.

Przykładowe choroby, które mogą być przenoszone w resztkach pożniwnych to: fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła, brunatna plamistość liści zbóż, plamistość siatkowa jęczmienia, septorioza paskowana i czerń zbóż.

Zdjęcie 1. Objawy septoriozy paskowanej i czerni zbóż na pszenicy

fot. Intermag

Jak zapobiegać chorobom zimującym w resztkach pożniwnych (słomie)?

Chemiczne zabiegi ochrony roślin ograniczają występowanie chorób. Jednakże nie są w stanie całkowicie zapobiegać stratom i pogorszeniu jakości ziarna. Natomiast wysoce skuteczną metodą jest hodowla odmian odpornych i prawidłowa agrotechnika, w tym stosowanie korzystnych bakterii.

Aby zminimalizować presję patogenów w kolejnym sezonie, trzymaj się poniższych zasad!

1. Zastosuj BACTIM SŁOMA na resztki pożniwne. Bakterie zawarte w preparacie natychmiast kolonizują resztki, uniemożliwiając tym samym rozwój i rozprzestrzenianie się na nich groźnych patogenów.

Wykres 1. Skuteczność programu ochrony wobec fuzaryjnej zgorzeli podstawy źdźbła — dodanie preparatu BACTIM SŁOMA do programu ochrony to większa skuteczność! (Badania INTERMAG)

fot. Intermag

Fot. 1. W poradniku „Rola gleby w produkcji rolnej” poruszono szereg tematów związanych z najlepszymi praktykami dla zdrowej i produktywnej gleby

fot. Intermag

2. Sprawdź pH gleby i jeżeli to konieczne wykonaj zabieg wapnowania wapnem węglanowym.

3. Głęboko przyoraj resztki pożniwne, aby zmniejszyć populację patogenów. Niektóre z nich nie przetrwają w warunkach beztlenowych w głębszych warstwach gleby.

4. Płodozmian — zmiana upraw w kolejnych latach skraca cykl życiowy patogenów, które specjalizują się w porażaniu określonych roślin.

5. Dobieraj odpowiednie odmiany — jest to bardzo ważna zasada. Z jednej strony oczywiste wydaje się wyszukiwanie odmian o wysokim potencjale plonowania. Z drugiej strony zwiększona presja chorób skłania do wybrania odmiany o jak najwyższej zdrowotności.

6. Więcej informacji odnośnie chorób zimujących w resztkach pożniwnych znajdą Państwo w poradniku do pobrania za darmo

BACTIM SŁOMA — długofalowa strategia zwiększania produktywności gleby i zdrowotności upraw

Bakterie stanowią naturalną barierę ograniczającą porażenie przez organizmy infekujące z gleby, co może mieć szczególne znaczenie dla ograniczania szkodliwości grzybów z rodzajów Fusarium, Cladosporium, Alternaria oraz organizmów glonopodobnych, które wykazują szczególną szkodliwość w warunkach słabej aktywności mikrobiologicznej.

Oddziaływanie wielu mikroorganizmów glebowych nie ogranicza się wyłącznie do konkurencji o pokarm z organizmami chorobotwórczymi. Wiele z nich wykazuje działanie antybiotyczne, a niektóre posiadają wręcz aktywne możliwości enzymatycznego rozkładu wielu patogenów. Czasami choćby w obrębie tego samego gatunku bakterii, mogą występować ich rasy fizjologiczne, z których każda może w nieco inny sposób wykazywać aktywność w stosunku do sprawców chorób.

Fot. 2. BACTIM SŁOMA to ograniczenie rozwoju chorób odglebowych, ale także szereg dodatkowych korzyści dla gleby: zwiększa zawartość próchnicy, polepsza magazynowanie wody w glebie i udostępnia składniki pokarmowe roślinom

fot. Intermag

Bakterie na rozkład słomy — BACTIM SŁOMA. Dlaczego warto stosować?

Tak jak opisaliśmy powyżej, wysoką skuteczność w zapobieganiu chorobom odglebowym ma zastosowanie korzystnych mikroorganizmów, takich, które zostały wyselekcjonowane ze względu na wybitne adekwatności do kolonizowania resztek pożniwnych. Tym samym ograniczają możliwość rozwoju na nich sprawców chorób. Dodatkowo, dzięki humufikacji resztek pożniwnych i słomy ograniczają możliwość ich przezimowania.

Wykres 2. Skuteczność programu ochrony wobec mączniaka prawdziwego. Dodanie BACTIM SŁOMA to znacznie większa skuteczność w zapobieganiu rozwojowi mączniaka prawdziwego

fot. Intermag

W tym celu opracowany został innowacyjny biopreparat BACTIM SŁOMA zawierający unikatowe bakterie Bacillus spp. Cechuje je zdolność do szybkiej kolonizacji słomy i resztek pożniwnych oraz przekształcania ich w próchnicę i cenne składniki pokarmowe. Ponadto bakterie znacząco ograniczają rozwój patogenów glebowych, które zimują w resztkach pożniwnych, zwiększając jednocześnie zdrowotność oraz potencjał plonotwórczy roślin następczych.

Fot. 3. Skuteczność rozkładu resztek pożniwnych po zastosowaniu preparatów: BACTIM SŁOMA i produktu konkurencyjnego. W przypadku BACTIM SŁOMA widoczny zaawansowany proces rozkładu słomy. Zdjęcia spod mikroskopu elektronowego

fot. Intermag

Efekty stosowania BACTIM SŁOMA są widoczne gołym okiem. Rolnicy zaobserwowali znacznie niższą presję chorób, a standardowe programy ochrony są skuteczniejsze z BACTIM SŁOMA. To nie tylko mniejsza presja chorób, ale także zwiększenie produktywności gleby dzięki większej ilości próchnicy i dostępnych form składników pokarmowych.

Szkolenie on-line — ROLA GLEBY W PRODUKCJI ROLNEJ

Aby dowiedzieć się więcej o skuteczności BACTIM SŁOMA oraz o najlepszych praktykach zwiększających zdrowotność gleb — obejrzyj szkolenie prowadzone przez ekspertów: dr inż. Piotra Chohurę z UP Wrocław oraz dr inż. Radosława Wilka z firmy INTERMAG.

Idź do oryginalnego materiału