Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności przedstawia pierwszą w Polsce, uzgodnioną międzysektorowo definicję rolnictwa regeneratywnego oraz rekomendacje dla rozwoju tego modelu. Sprawdź, co oznacza to dla rolników i całego sektora żywności.
Przełom w polskim rolnictwie: wspólna definicja dla całej branży
Rok działalności ma już bezprecedensowa platforma współpracy, w której uczestniczą często konkurujące ze sobą podmioty z rynku produkcji i dystrybucji żywności w Polsce. W tym czasie Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności wypracował m.in. pierwszą w kraju, uzgodnioną międzysektorowo definicję rolnictwa regeneratywnego. Dokument ma stać się fundamentem dla przyszłych działań legislacyjnych, biznesowych i edukacyjnych.
Inicjatywa powołana w grudniu 2024 roku przez Polski Klub Ekologiczny, pod kierunkiem prof. Zbigniewa Karaczuna ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, skupia rolników, organizacje branżowe, przedstawicieli administracji publicznej, naukowców, organizacje pozarządowe, firmy sektora spożywczego, dystrybutorów oraz organizacje konsumenckie i przyrodnicze.
W ciągu dwunastu miesięcy Pakt zorganizował szereg spotkań plenarnych i prac roboczych, w wyniku których powstały rekomendacje oraz wspólne ramy rozumienia pojęć kluczowych dla transformacji polskiego rolnictwa. Patronat nad inicjatywą objęły Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Klimatu i Środowiska oraz Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.
Nowa definicja, nowa szansa dla przyszłości rolnictwa
Jednym z najważniejszych osiągnięć Paktu jest pierwsza, wspólna definicja rolnictwa regeneratywnego oraz zestaw rekomendacji, które trafią do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministerstwa Klimatu i Środowiska.
Dr hab. inż., profesor SGGW Zbigniew Karaczun, Fot. Robert JeszkeJak podkreśla dr hab. inż., prof. SGGW Zbigniew Karaczun:
– Wypracowanie wspólnej definicji rolnictwa regeneratywnego to istotny krok w kierunku transformacji polskiego sektora rolno-spożywczego. Tylko zintegrowane działania wszystkich uczestników rynku – od rolników, przez producentów, po administrację i otoczenie społeczne – pozwolą wykorzystać szansę, jaką daje nowy model gospodarowania. Rolnictwo regeneratywne to nie tylko odpowiedź na wyzwania klimatyczne i ekonomiczne, ale także inwestycja w zdrowie gleby, ludzi i środowiska. Wierzę, iż wspólne ramy rozumienia tego pojęcia przyspieszą wdrażanie praktyk, które uczynią polskie rolnictwo bardziej odporne i konkurencyjne.
Definicja rolnictwa regeneratywnego wypracowana przez Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności:
Rolnictwo regeneratywne to system praktyk rolniczych będących częścią zrównoważonego zarządzania gospodarstwem rolnym mający na celu odbudowę i poprawę zdrowia gleby, zwiększenie różnorodności biologicznej, optymalizację gospodarowania zasobami wodnymi, ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i poprawę dobrostanu zwierząt przy jednoczesnym dążeniu do zapewnienia trwałej opłacalności produkcji rolnej.
To droga do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i wsparcia odporności rolnictwa na sytuacje kryzysowe. To system produkcji żywności i biomateriałów wzmacniający rozwój społeczno-gospodarczy także poprzez działania na rzecz całego krajobrazu.
Praktyczne know-how dla rolników: premiera przewodnika
W październiku 2025 roku podczas spotkania Paktu swoją premierę miał przewodnik „Rolnictwo regeneratywne”, przygotowany przez Fundację Grunt od Nowa i DANONE. Publikacja porównuje modele rolnictwa – konwencjonalne, ekologiczne i regeneratywne – wskazując na ich efekty ekonomiczne i środowiskowe.
Analizy wykazały, iż gospodarstwa stosujące praktyki regeneratywne odnotowują m.in.:
- redukcję kosztów operacyjnych: nawozy – choćby o 25%, paliwo – choćby o 40%, środki ochrony roślin – choćby o 30%,
- stabilniejsze plony – niższe straty podczas ekstremalnych zjawisk pogodowych o 20–30%,
- lepszą retencję wody – gleby z roślinami okrywowymi zatrzymują choćby o 50% więcej wody.
Międzysektorowa kooperacja drogą do zmian
Społeczny Pakt na rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności pokazuje, iż transformacja polskiego rolnictwa wymaga dialogu i zaangażowania wszystkich uczestników rynku. Inicjatywa wyznacza nowe standardy współpracy i stwarza realną szansę na budowę odpornego, zrównoważonego systemu żywnościowego w Polsce. Prace Paktu będą kontynuowane.
O grupie spółek DANONE
DANONE to światowy lider rynku żywności, działający w Polsce w trzech kluczowych obszarach: produkty mleczne i roślinne (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój) oraz żywienie specjalistyczne (Nutricia Polska). Wszystkie spółki DANONE łączy misja niesienia zdrowia poprzez żywność oraz zobowiązanie do zrównoważonego rozwoju. Firma zatrudnia w Polsce ponad 3200 osób w 9 lokalizacjach, prowadzi centra kompetencji europejskich i posiada certyfikat B Corp potwierdzający jej zaangażowanie w pozytywne zmiany społeczne i środowiskowe.
Konferencja prasowa o Społecznym Pakcie na Rzecz Rolnictwa i Produkcji Żywności. Fot. DANONE
2 godzin temu











