Płukanie nie wystarczy. Zanim zjesz, zrób owocom taką kąpiel. Zmyjesz pestycydy i wosk

6 godzin temu
Mycie owoców pod kranem może nie wystarczyć, by usunąć to, co naprawdę szkodzi. Na powierzchni często pozostają środki chemiczne, których nie można wyłapać gołym okiem. I choć nie zmieniają smaku, mogą powodować problemy zdrowotne. Jak pozbyć się resztek wosku i pestycydów? Podpowiadamy.
Soczyste winogrona, słodkie pomarańcze, lśniące jabłka czy idealnie gładkie gruszki kuszą idealnym wyglądem z półki sklepowej. Jednak taki efekt to nie tylko zasługa natury. By nie straciły koloru i nie zaczęły gnić podczas transportu, często pokrywa się je warstwą wosku lub zabezpiecza specjalnymi środkami. Część z nich nie stanowi zagrożenia, ale inne mogą mieć wpływ na zdrowie, zwłaszcza u dzieci i alergików. Dlatego, zanim owoce trafią na talerz, zrób im oczyszczającą kąpiel.


REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!


Czy wosk na owocach jest szkodliwy? Większym zagrożeniem są pestycydy
W teorii mają pomagać, w praktyce coraz częściej są powodem niepokoju. Pestycydy, czyli środki chroniące rośliny przed szkodnikami, dziś obecne są niemal wszędzie: w glebie, wodzie i... w skórkach owoców z supermarketu. Jak ostrzega serwis dietetycy.org.pl, nadmiar tych substancji może zaburzać pracę hormonów, działać rakotwórczo i kumulować się w organizmie, tak, jak metale ciężkie. Na czarnej liście produktów najbardziej zanieczyszczonych pestycydami znajdują się m.in. truskawki, szpinak, jarmuż, jabłka i gruszki. Ich estetyczny wygląd to często zasługa intensywnej chemicznej pielęgnacji, której skutki zdrowotne mogą ujawniać się dopiero po latach.


Podobnie jest z woskiem, który często pokrywa owoce w sklepach. Choć uznaje się go za bezpieczny, warto wiedzieć, iż może być mieszanką składników zarówno naturalnych, jak i syntetycznych. Choć jego zadaniem jest zatrzymywanie wilgoci w produkcie i poprawa wyglądu, nie każdy chce go jeść. Zwłaszcza jeżeli nie wiadomo, z czego ta "jadalna" powłoka została wykonana. Dlatego najbezpieczniej będzie się jej pozbyć.


Stoisko z owocami i warzywami (zdj. ilustracyjne) Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Wyborcza.pl /


Jak oczyścić owoce z wosku i pestycydów? Dwa przydatne triki, które zrobią różnicę
Aby pozbyć się wosku i pestycydów, nie musisz sięgać po specjalistyczne środki - wystarczą produkty, które z pewnością masz w kuchni. Jedną ze skutecznych metod jest kąpiel w sodzie oczyszczonej i occie jabłkowym. Jak ją przygotować?


Do miski lub większego garnka wlej litr letniej wody.
Dodaj łyżkę sody oczyszczonej i 2 łyżki octu jabłkowego. Poczekaj chwilę, aż mieszanka się lekko spieni.
Włóż do roztworu owoce i zostaw je na około 10 minut. W połowie czasu możesz je delikatnie przemieszać ręką, żeby każda sztuka miała swoje pięć minut w naszym spa.
Po kąpieli dokładnie opłucz owoce pod czystą, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.


Cytryna i sól to drugi duet, który świetnie radzi sobie z woskiem i chemią. Działa skutecznie, a przy tym nie wpływa na smak ani świeżość owoców. Jak przygotować płukankę?


Podgrzej litr wody. Powinna być gorąca, ale nie wrząca (około 40-50 stopni).
Wlej ją do miski, dodaj świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny i łyżkę soli kuchennej.
Wymieszaj, aż składniki się połączą i zanurz w płynie owoce na 5-6 minut. Ciepło pomoże rozpuścić wosk, a cytryna z solą zrobią porządek z bakteriami i resztkami oprysków.
Na koniec opłucz owoce pod bieżącą wodą i delikatnie osusz.


Ta metoda świetnie nadaje się do owoców z twardszą skórką - jabłek, cytryn, gruszek czy nektarynek. Po kąpieli są nie tylko czyste, ale także bezpieczne do spożycia.
Co robisz z owocami przed zjedzeniem? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału