Główny Inspektorat Weterynarii poinformował o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w partii polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela.
Polędwiczki z Salmonellą. GIS ostrzega konsumentów! Fot. GISW wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej potwierdzono:
- Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek,
- Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 próbek.
Chociaż produkt przeznaczony jest do spożycia po obróbce cieplnej, to niewystarczające przygotowanie termiczne lub nieodpowiednia higiena w trakcie przyrządzania może prowadzić do zakażenia człowieka i rozwoju salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu
- Nazwa: Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela (surowy wyrób mięsny), 400 g
- Numer partii: 2271007009
- Termin przydatności do spożycia: 13.06.2025
- Producent: Animex Kutno Sp. z o.o., Oddział K2, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
- Zakład weterynaryjny: PL 10024001 WE
- Produkt wyprodukowany dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Działania podjęte w związku z zagrożeniem
Zakład produkcyjny Animex Kutno Sp. z o.o. rozpoczął wycofywanie produktu z rynku oraz przekazał odpowiednim służbom listę odbiorców zakwestionowanej partii.
Powiatowy Lekarz Weterynarii poinformował Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych w regionach, do których trafił skażony produkt.
Zalecenia dla konsumentów
- Nie spożywać produktu oznaczonego wskazaną partią i terminem ważności.
- W przypadku spożycia i pojawienia się objawów takich jak gorączka, bóle brzucha, biegunka, wymioty, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
- Więcej informacji o objawach i przebiegu zakażeń Salmonella można znaleźć na stronie GIS:
gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2
(hasło: SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE)
Dbaj o bezpieczeństwo żywności
Pamiętaj, iż bakterie Salmonella mogą przenosić się z surowego mięsa na inne produkty lub powierzchnie kuchenne. Dlatego najważniejsze jest:
- dokładne mycie rąk po kontakcie z surowym mięsem,
- używanie osobnych desek i noży do mięsa i pozostałych produktów,
- obróbka cieplna do min. 75°C w środku produktu.
Zachowaj czujność i sprawdź, czy posiadasz produkt z tej partii. W razie wątpliwości – nie spożywaj i skontaktuj się z punktem zakupu.

4 miesięcy temu


![NAJWIĘKSZY PROTEST ROLNICZY OD LAT! 14 listopada kraj stanie – [MAPA BLOKAD]](https://agroprofil.pl/cms/wp-content/uploads/2025/11/protets-rolnikow-14-listopada.jpg)
![CZARNY BILANS. 195 zł straty na tuczniku to nowa norma…[AKTUALNE CENY ŚWIŃ]](https://agroprofil.pl/cms/wp-content/uploads/2022/04/ceny-tucznikow.jpg)

![Ruszają dotacje z ARiMR na maszyny. Co rolnik może kupić? [PEŁNA LISTA]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/11/05/h_435506_1280.webp)

![Ceny świń ruszyły z miejsca. Gdzie skupy płacą najwięcej? [SONDA]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/11/05/569102.webp)








