Polska chce wrócić na chiński rynek z mięsem drobiowym

18 godzin temu

Sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi z chargé d’affaires Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce, Li Danhong. Rozmowa dotyczyła wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego na rynek chiński, który pozostaje zamknięty z powodu wykrycia przypadków grypy ptaków.

Wiceminister Jacek Czerniak wita chargé d’affaires Chińskiej Republiki Ludowej Li Danhong (fot. MRiRW).

Ministerstwo naciska, Chiny deklarują wsparcie

Liczymy na porozumienie z władzami ChRL w sprawie przywrócenia możliwości wysyłek mięsa drobiowego – naszego sztandarowego produktu eksportowego – podkreślił Jacek Czerniak.

Wiceminister zaznaczył, iż Polska od dawna podejmuje działania mające na celu zniesienie zakazu importu oraz uzgodnienie zasad tzw. regionalizacji, czyli możliwości handlu z regionów wolnych od choroby, choćby jeżeli ogniska występują lokalnie w kraju. Rozwiązanie to byłoby korzystne dla obu stron.

Strona chińska zadeklarowała chęć współpracy i wsparcie dla polskich starań. Kolejna wideokonferencja ekspertów z Polski i Chin ma się odbyć w najbliższym czasie.

Polska traci na zakazie – eksport do Chin spadł

W 2024 roku wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski do Chin wyniosła 145,7 mln euro. Do Państwa Środka trafiały przede wszystkim produkty mleczne, puch i pierze, słodycze oraz pieczywo cukiernicze.

Mięso drobiowe, które kiedyś było jednym z kluczowych towarów eksportowanych do Chin, przez cały czas nie wróciło na rynek. Przywrócenie dostaw mogłoby poprawić bilans handlowy, który w tej chwili jest niekorzystny dla Polski.

PSL pomoże Szymonowi Kluce. Minister rolnictwa: „To realne wsparcie, nie puste obietnice”

Resort rolnictwa podkreśla, iż zależy mu na trwałym i bezpiecznym powrocie polskiego drobiu na rynki azjatyckie – nie tylko z korzyścią dla eksporterów, ale również dla całej krajowej branży drobiarskiej.

Idź do oryginalnego materiału