Sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi z chargé d’affaires Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce, Li Danhong. Rozmowa dotyczyła wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego na rynek chiński, który pozostaje zamknięty z powodu wykrycia przypadków grypy ptaków.

Ministerstwo naciska, Chiny deklarują wsparcie
– Liczymy na porozumienie z władzami ChRL w sprawie przywrócenia możliwości wysyłek mięsa drobiowego – naszego sztandarowego produktu eksportowego – podkreślił Jacek Czerniak.
Wiceminister zaznaczył, iż Polska od dawna podejmuje działania mające na celu zniesienie zakazu importu oraz uzgodnienie zasad tzw. regionalizacji, czyli możliwości handlu z regionów wolnych od choroby, choćby jeżeli ogniska występują lokalnie w kraju. Rozwiązanie to byłoby korzystne dla obu stron.
Strona chińska zadeklarowała chęć współpracy i wsparcie dla polskich starań. Kolejna wideokonferencja ekspertów z Polski i Chin ma się odbyć w najbliższym czasie.
Polska traci na zakazie – eksport do Chin spadł
W 2024 roku wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski do Chin wyniosła 145,7 mln euro. Do Państwa Środka trafiały przede wszystkim produkty mleczne, puch i pierze, słodycze oraz pieczywo cukiernicze.
Mięso drobiowe, które kiedyś było jednym z kluczowych towarów eksportowanych do Chin, przez cały czas nie wróciło na rynek. Przywrócenie dostaw mogłoby poprawić bilans handlowy, który w tej chwili jest niekorzystny dla Polski.
Resort rolnictwa podkreśla, iż zależy mu na trwałym i bezpiecznym powrocie polskiego drobiu na rynki azjatyckie – nie tylko z korzyścią dla eksporterów, ale również dla całej krajowej branży drobiarskiej.