Polski drób wraca do Chin – duży przełom w eksporcie mięsa

2 godzin temu

Polski drób wraca do Chin. To efekt podpisania porozumienia między ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Stefanem Krajewskim a wiceministrem Generalnej Administracji Celnej ChRL Zhao Zenglianem. Dokument otwiera drogę do wznowienia eksportu mięsa drobiowego z Polski na rynek chiński.

Polski drób wraca do Chin po kilku latach przerwy spowodowanej zakazem wprowadzonym w 2020 r. Podpisane porozumienie o regionalizacji otwiera drogę do wznowienia eksportu mięsa drobiowego i stanowi przełom w relacjach handlowych z Państwem Środka.

Polski drób wraca do Chin dzięki regionalizacji

Dzięki zawarciu dwustronnego porozumienia jest możliwe wznowienie eksportu polskiego drobiu do Chin. W dokumencie tym zawarto bowiem warunki stosowania regionalizacji w eksporcie mięsa drobiowego. Regionalizacja to zasada, która umożliwia eksport drobiu z regionów wolnych od ptasiej grypy, a także rzekomego pomoru drobiu.

To efekt wielomiesięcznych i trudnych negocjacji z władzami chińskimi. Polska od 2014 r. jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej z ponad 20% udziałem w całej unijnej produkcji. Wspólnie z ministrem Zhao Zenglianem ustaliliśmy, iż wysyłki polskiego mięsa drobiowego z uwzględnieniem zasady regionalizacji zostaną wznowione w najkrótszym możliwym terminie – zapowiedział minister rolnictwa Stefan Krajewski.

Minister rolnictwa Stefan Krajewski podpisał porozumienie z wiceministrem Generalnej Administracji Celnej ChRL, dzięki czemu polski drób wróci do Chin.

fot. MRiRW

Eksport drobiu do Chin — duża szansa dla producentów

MRiRW przypomina, iż w latach największych sukcesów (przed 2020 rokiem) eksport mięsa drobiowego do Chin osiągał wartość choćby 55 mln euro rocznie. Dziś potencjał polskich producentów pozostało większy, dlatego powrót na rynek chiński ma ogromne znaczenie ekonomiczne.

Polski eksport do Chin w 2024 roku

W 2024 r. Polska do Chin wyeksportowała głównie produkty takie jak: produkty mleczne, pierze, czekolada i pieczywo cukiernicze. Natomiast całkowita wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski do Chin wyniosła 145,7 mln euro.

Źródło: MRiRW

Idź do oryginalnego materiału