Pomidory koktajlowe z Maroka wycofane z rynku

2 godzin temu

Holenderskie władze wycofały z rynku pomidory koktajlowe importowane z Maroka po wykryciu nadmiernej zawartości metali ciężkich. Zanieczyszczenia żywności metalami ciężkimi stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Dlatego podjęto decyzję o zakazie sprzedaży i wprowadzania do obrotu tych produktów.

Pomidory koktajlowe z Maroka z wysoką, zagrażającą zdrowiu zawartością metali ciężkich miały trafić na rynki Holandii, Niemiec, Danii, Wielkiej Brytanii i Czech. Jednakże również w Polsce pomidory importowane z Maroka mają duży udział w sprzedaży. Dlatego warto zrezygnować z importowanych warzyw i wybierać produkty krajowe. Tym bardziej iż w Polsce produkuje się pomidory koktajlowe wysokiej jakości.

Zawartość metali ciężkich w pomidorach koktajlowych z Maroka

Podczas kontroli przeprowadzonej w przedsiębiorstwie holenderskiego importera wykryto obecność metali ciężkich w marokańskich pomidorach koktajlowych, przekraczającą dopuszczalne normy. Organ RASFF (System Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności) określił zagrożenie jako poważne. W związku z tym pomidory zostały natychmiast wycofane z rynku.

Pomidory były przeznaczone nie tylko na rynek holenderski, ale także do sprzedaży w takich krajach, jak: Niemcy, Dania, Wielka Brytania i Czechy. Zarówno odbiorcy, jak i nadawca sprawdzanej partii pomidorów zostali poinformowani o konieczności wycofania produktów i zakazie wprowadzania ich do obrotu.

Kupując warzywa, w tym m.in. pomidory warto sprawdzać kraj pochodzenia i wybierać tylko polskie produkty. W Polsce również uprawia się pomidory koktajlowe, a owoce z polskich szklarni cechują się o wiele lepszą jakością od tych importowanych. A przy tym są produkowane w bezpieczny sposób, najczęściej z wykorzystaniem ochrony biologicznej w uprawie.

fot. Anna Maciejuk

Jakie zagrożenia dla zdrowia konsumentów?

Obecność metali ciężkich w żywności może wywoływać szereg poważnych problemów zdrowotnych. Począwszy od zwykłego zatrucia do ryzyka powstania nowotworów, a choćby śmierci. Wysokie stężenia metali ciężkich w organizmie wpływają bowiem na funkcje biochemiczne i fizjologiczne. Mogą powodować drżenie, zawroty głowy, nadwrażliwość, nudności, dyskomfort w jamie brzusznej i biegunkę. Eksperci podkreślają, iż regularne spożycie zanieczyszczonej żywności stwarza ryzyko długoterminowych, nieodwracalnych szkód zdrowotnych w organizmie.

Działania kontrolne na unijnym rynku

Holenderskie władze podjęły natychmiastowe działania, aby chronić konsumentów. Wycofanie marokańskich pomidorów koktajlowych z rynku oraz zakaz ich sprzedaży są obowiązkowe dla wszystkich dystrybutorów i detalistów. Zaś organy kontrolne monitorują proces usuwania zanieczyszczonych produktów.

Właściciele firm importujących pomidory zostali zobowiązani do poinformowania swoich klientów i odpowiedniego oznakowania produktów, aby uniknąć dalszego ryzyka dla konsumentów.

Tylko pomidory koktajlowe od polskich producentów!

Wycofanie marokańskich pomidorów koktajlowych z rynku pokazuje, jak istotna jest kontrola jakości importowanej żywności w Unii Europejskiej. System RASFF i szybka reakcja władz państw członkowskich mają najważniejsze znaczenie w zapobieganiu zagrożeniom zdrowotnym wynikającym z obecności metali ciężkich w produktach spożywczych.

To również mocny argument dla konsumentów, by w decyzjach zakupowych dotyczących żywności, w tym m.in. warzyw kierować się lokalnym patriotyzmem. I wybierać polskie produkty. Tym bardziej iż w Polsce również uprawia się pomidory koktajlowe. Owoce z polskich szklarni cechują się o wiele lepszą jakością. A przy tym są produkowane w bezpieczny sposób, najczęściej z wykorzystaniem ochrony biologicznej w uprawie. Dlatego nie zawsze opłaca się kierować ceną. Zwłaszcza jeżeli chodzi o nasze zdrowie.

Źródło: www.hortoinfo.es

Idź do oryginalnego materiału