Popularne herbaty zawierają zaskakująco dużo toksycznych związków. Uważaj, co kupujesz!

1 rok temu

Większość popularnych marek herbaty, takich jak Lipton czy Tetley, zawiera naprawdę wysoki poziom toksycznych substancji, takich jak fluorki i pestycydy. Nie mówimy o fluorku wapnia, który naturalnie występuje w przyrodzie jako fluoryt, ale o syntetycznym fluorku. Poziomy te są niebezpiecznie wysokie do tego stopnia, iż ​​uważane są za niebezpieczne dla zdrowia.

livingtraditionally.com

Większość herbat nie jest mytych przed suszeniem, zatem nieekologiczne herbaty zawierają pozostałości pestycydów. W niektórych herbatach, choćby tych uważanych za organiczne lub wolne od pestycydów, znaleziono pestycydy, które są znanymi czynnikami rakotwórczymi.

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Food Research International wykazało, iż tańsze mieszanki zawierają wystarczającą ilość fluoru, aby narażać ludzi na wiele chorób, w tym problemy z nerkami, a choćby raka.

W rzeczywistości niektóre marki herbat zawierają prawie 7 ppm fluorków, gdy dopuszczalny poziom wynosi 4 ppm. Jest to dość przerażające, z uwagi na to, iż fluor dostaje się do twoich kości, gromadzi się w ciele i pozostaje tam przez lata.

livingtraditionally.com

Jak fluorek dostaje się do herbaty?

Roślina, z której produkowana jest herbata gromadzi fluorki w trakcie rośnięcia. Oznacza to, iż stare liście zawierają najwięcej fluorków. Herbaty o niższej jakości są często wytwarzane ze starych liści, które zawierają więcej fluorków niż młode liście herbaty.

Jak unikać szkodliwych substancji w herbacie?

freepik.com

Przede wszystkim należy kupować herbatę liściastą na wagę. Herbata w torebkach, która może wydawać się wygodna i gotowa do zalania wrzątkiem, jest często wytwarzana z liści o niskiej jakości, które z pewnością zawierają więcej fluoru. Kupuj ekologiczną herbatę, ponieważ metody uprawy roślin i produkcji są bardziej świadome.

Idź do oryginalnego materiału