Zdjęcie: por / fot. canva
Por, jabłko i marchewka to sprawdzone trio bogate w
potas, witaminy A i C, a także
kwas foliowy i błonnik. W środku zimy to bogactwo zdrowia niezastąpione podczas
obiadów. W środku zimy warto przygotować taką surówkę.
Składniki: 1 por, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 jabłko, 1 marchewka, natka pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu.
Sposób przygotowania: Ugotować i pokroić jajka, a jabłka, marchewkę i pora zetrzeć na tarce. Jajka w kostkę, a por w półplasterki. Wymieszać w misce i dodać majonez. Doprawić sałatkę solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.


