Powodują białaczkę i raka mózgu. Nowe badani potwierdzają: występują w warzywach, a choćby kurzu

5 dni temu
Zdjęcie: Fot. istockphoto.com/ autor v_zaitsev


Najnowsze badania wykazały, iż dzieci wystawione na oddziaływanie mieszanki powszechnie stosowanych pestycydów mogą być bardziej narażone na rozwój kilku nowotworów. Analiza pokazuje, w jaki sposób współdziałanie różnych substancji chemicznych zwiększa zagrożenie chorobami. Dotyczy także tych stosowanych też w Polsce.
W badaniu przeprowadzonym w amerykańskim stanie Nebrasca, w którym wielu ludzi zajmuje się rolnictwem, naukowcy przyjrzeli się 2500 przypadków nowotworów dziecięcych odnotowanych w szpitalnych kartotekach w ciągu ostatnich przeszło dwóch dziesięcioleci. Wyniki analizy były zatrważające.


REKLAMA


Wskazano, iż rejonie charakteryzującym się intensywnym stosowaniem pestycydów, notuje jedne z najwyższych wskaźników zachorowań w kraju. Badacze skupili się na przeanalizowaniu 32 substancji. Najpowszechniej stosowane wśród nich były herbicydy, takie jak dicamba (kwas 3,6-dichloro-2-metoksybenzoesowy), glifosat oraz parakwat.


Zobacz wideo "Migdałki do wycięcia"? Logopedka: To coraz częstszy problem polskich dzieci


Te niebezpieczne środki powiązano z rakiem u dzieci
Wcześniejsze analizy zwykle przyglądały się wpływowi tych środków w sposób indywidualny, jednak w praktyce mieszkańcy obszarów rolniczych zwykle są narażeni na kontakt z wieloma substancjami stosowanymi w rolnictwie jednocześnie. Herbicydy przenikają do wód gruntowych. Można je także znaleźć w warzywach, owocach czy mięsie, a choćby w powietrzu czy kurzu.
Kontakt z herbicydami mają często dzieci. Badacze wykazali, iż wzrost ekspozycji na mieszankę pestycydów o 10 proc. wiąże się ze wzrostem zachorowalności na nowotwory mózgu o 36 proc., białaczkę o 23 proc. oraz ogólnego ryzyka nowotworów dziecięcych o 30 proc. Efekt współdziałania stosowanych środków potwierdza, iż choćby niewielkie stężenia mogą znacząco podnosić ryzyko.
"Nie jesteśmy narażeni jedynie na jeden związek, ale na ich mieszankę, co ogranicza skuteczność tradycyjnych analiz" - przekazała w rozmowie z "The Guardian" główna autorka badań Jabeen Taiba z University of Nebraska Medical Center.


Jak chronić dzieci przed pestycydami?
Konsumenci powinni zwracać szczególną uwagę na źródło pochodzenia żywności, aby minimalizować ryzyko zatrucia szkodliwymi substancjami. Co więcej, na poziomie gospodarstw rolnych sposobem na zmniejszenie zagrożenia wynikającego ze współdziałania związków chemicznych może być instalacja zaawansowanych systemów filtracji wody.
Jak podaje onkonet.pl, Kanadyjscy uczeni wykryli, iż zastosowanie probiotyków zawierających bakterie Lactobacillus obniża narażenie na absorbcję pestycydów. Zawarte są one m.in. w jogurtach, serze, kapuście kiszonej oraz ogórkach koszonych. Oprócz tego, swoje pozytywne zastosowanie miała także profilaktyka przed wchłanianiem powszechnie występujących pestycydów, polegająca m.in. na tworzeniu funkcjonalnej bariery w przewodzie pokarmowym i zmniejszającej stany zapalne.A wy, drodzy rodzice, gdzie kupujecie warzywa i owoce, które jedzą Wasze dzieci? Dajcie znać w komentarzu lub napiszcie maila: [email protected]. Zapraszamy także do udziału w sondzie.
Idź do oryginalnego materiału