Projekcja NBP zakłada inflację 3,5-4,4% w 2025, 1,7-4,5% w 2026 i 0,9-3,8% w 2027

1 dzień temu

Projekcja inflacyjna Narodowego Banku Polskiego (NBP) zakłada, iż inflacja znajdzie się z 50-procentowym prawdopodobieństwem w przedziale 3,5-4,4% w 2025 r. (wobec 4,1-5,7% w projekcji z marca br.), 1,7-4,5% w 2026 r. (wobec 2-4,8%) oraz 0,9-3,8% w 2027 r. (wobec 1,1-3,9%), podano w komunikacie po posiedzeniu Rady Polityki Pieniężnej (RPP).

W ocenie RPP, w najbliższych miesiącach obniży się poniżej górnej granicy odchyleń od celu inflacyjnego NBP. Biorąc to pod uwagę, w ocenie Rady uzasadnione stało się dostosowanie poziomu stóp procentowych NBP, podał bank centralny

„Rada zapoznała się z wynikami lipcowej projekcji inflacji i PKB z modelu NECMOD. Zgodnie z projekcją – przygotowaną przy założeniu niezmienionych stóp procentowych NBP oraz uwzględniającą dane dostępne do 9 czerwca 2025 r. – roczna dynamika cen znajdzie się z 50-procentowym prawdopodobieństwem w przedziale 3,5-4,4% w 2025 r. (wobec 4,1-5,7% w projekcji z marca br.), 1,7-4,5% w 2026 r. (wobec 2-4,8%) oraz 0,9-3,8% w 2027 r. (wobec 1,1-3,9%)” – czytamy w komunikacie.

Dalsze decyzje Rady będą zależne od napływających informacji dotyczących perspektyw inflacji i aktywności gospodarczej, podał NBP.

„Czynnikiem niepewności pozostaje kształt polityki fiskalnej, zmiany presji popytowej i sytuacji na rynku pracy w kolejnych kwartałach oraz poziom administrowanych cen nośników energii. Źródłem niepewności jest również kształtowanie się inflacji na świecie, w tym ze względu na zmiany polityki handlowej głównych gospodarek” – podał NBP.

RPP postanowiła dziś obniżyć stopy procentowe NBP o 0,25 pkt proc. do poziomu:

* stopa referencyjna 5,00% w skali rocznej;

* stopa lombardowa 5,50% w skali rocznej;

* stopa depozytowa 4,50% w skali rocznej;

* stopa redyskontowa weksli 5,05% w skali rocznej;

* stopa dyskontowa weksli 5,10% w skali rocznej;

Uchwała Rady Polityki Pieniężnej wchodzi w życie 3 lipca 2025 r.

Konsensus rynkowy zakładał brak zmiany stóp proc.

Źródło: ISBnews

Idź do oryginalnego materiału