Tegoroczna znacznie przyspieszona wegetacja budzi wiele obaw wśród rolników. Lista zagrożeń z niej wynikających jest znaczna. Dowiedz się, jak przeciwdziałać efektom i jak wspomagać rośliny w obecnym sezonie.
Przyspieszona wegetacja o 3–4 tygodnie jest przyczyną szeregu zagrożeń dla roślin uprawnych.
Przyspieszona wegetacja zagrożeniem dla roślin
Piękna pogoda wiosną i wysokie temperatury to niestety nie tylko powód do radości. Tegoroczna aura wiosną niesie również szereg zagrożeń dla upraw i w związku z tym wysokie straty dla rolników. Te zagrożenia to m.in.:
- częstsze występowanie szkodników;
- wysokie narażenie na choroby grzybicze;
- braki wody;
- głód azotowy.
W tym artykule podpowiemy, jak złagodzić skutki powyższych zagrożeń. Pamiętajcie, iż trzeba działać niezwykle szybko. Inaczej efekty mogą być fatalne.
Rzepak w wysokim niebezpieczeństwie
Zagrożenie ze strony słodyszka rzepakowego
W całym kraju, w szczególności na południu, zaczął pojawiać się najgroźniejszy szkodnik rzepaku — słodyszek rzepakowy. Słodyszek powoduje największe szkody, gdy po jego nalocie nastąpi ochłodzenie hamujące wegetację i kwitnienie rzepaku. Przy wysokich dziennych temperaturach i znacznych spadkach w nocy, ataki słodyszka stają się więc niebezpieczne, a rzepak kwitnie nierównomiernie.
W takich warunkach trzeba jak najszybciej zastosować zabiegi insektycydowe ukierunkowane na zwalczanie słodyszka. Trzeba przy tym mieć świadomość, iż mogą one nie wystarczyć.
Słodyszek jest szczególnym zagrożeniem dla rzepaku w 2024 r.
fot. Intermag
Dodatkową ochronę przed słodyszkiem zapewni OPTYSIL®, czyli biostymulator krzemowy. Preparat ten wzmacnia ściany komórkowe roślin. Dodatkowo stosowany razem ze środkami ochrony roślin zapewnia wysokie obniżenie porażenia szkodnikami w porównaniu do kontroli.
Przyspieszone kwitnienie rzepaku skutkuje zbyt intensywnym pobieraniem wody, której może zabraknąć w kluczowych momentach
Rzepak w okresie kwitnienia pobiera znaczne ilości wody, co powoduje, iż może zabraknąć wody w kluczowej fazie formowania się łuszczyn. Woda jest niezbędna do rozpuszczania azotu w glebie i umożliwia pobieranie go przez rośliny, więc taka sytuacja może doprowadzić do poważnego głodu azotowego. W przypadku trudnych warunków glebowych można jednak zastosować inne metody na dostarczenie roślinom azotu, a najlepszą z nich jest dokarmianie dolistne. W tym roku firma INTERMAG wprowadziła na rynek produkt, który zawiera bakterie wiążące azot bezpośrednio w roślinie, co stanowi dodatkowe i długotrwałe źródło azotu dla roślin – BACTIM® ENDOFIX. Natomiast na ograniczenie skutków niedoboru wody polecany jest OPTYSIL® – krzem zawarty w produkcie redukuje parowanie wody z rośliny i nie traci ona nadmiernie wody oraz chroni roślinę przed skutkami przymrozków. Oba produkty są dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
Wpływ stosowania BACTIM ENDOFIX na plon rzepaku
fot. Intermag
Wysoka presja chorób w pszenicy
Również inne uprawy są narażone na wysokie straty z powodu chorób. Na pszenicy widoczne są już objawy wirusa żółtej karłowatości, brunatnej plamistości liści, septoriozy i mączniaka prawdziwego. Z powodu szybkiego nadejścia wysokich temperatur idealne warunki do rozwoju tych chorób będą trwać dłużej. Wysoka presja chorób prognozowana na ten sezon może doprowadzić do uszkodzeń liści i zmniejszenia powierzchni do fotosyntezy. W takim przypadku trzeba zwiększać intensywność fotosyntezy odpowiednią biostymulacją. Jednym z takich produktów jest TYTANIT® – biostymulator oparty na tytanie, zwiększający intensywność fotosyntezy oraz pobieranie substancji odżywczych przez roślinę.
Aby uchronić pszenicę przed spowolnieniem fotosyntezy spowodowanej uszkodzeniami, zastosuj biostymulator TYTANIT®
Podsumowanie
Przyspieszona wegetacja w tym roku może przynieść wysokie straty gospodarcze, a powyżej wymieniliśmy tylko kilka z wielu zagrożeń. Dlatego w tym sezonie szczególnie ważne jest odpowiednie odżywienie roślin oraz biostymulacja. Takie zabiegi przyniosą zwiększenie odporności roślin na szkodniki i zmiany pogody czy niedobór wody. Ponadto zwiększą pobieranie składników odżywczych.