Ministerstwo Zdrowia planuje wprowadzić nowe przepisy, regulujące sprzedaż grzybów. Jak przewiduje przekazany do konsultacji projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Zdrowia – świeże grzyby dopuszczone do handlu będą mogły być przechowywane dłużej niż 48 godzin. Wprowadzenie nowelizacji miałoby się przyczynić do ograniczenia zjawiska związanego z marnowaniem żywności.
Jak informuje PAP, wraz z nowelizacją rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia, zniesiony zostanie przepis dotyczący maksymalnego okresu przechowywania świeżych grzybów dopuszczonych do obrotu. Zgodnie z aktualnymi regulacjami, wynosi on 48 godzin w temperaturze do 10 stopni Celsjusza.
Sprzedający będą mieli nowe obowiązki
Wraz z wprowadzeniem nowelizacji odpowiedzialność za odpowiednie warunki przechowywania grzybów, ich transportu i sprzedaży spocznie na podmiotach działających na rynku spożywczym.
W Ocenie Skutków Regulacji wskazano, iż konieczność zmian sygnalizują przedstawiciele z branży grzybiarskiej. Dzięki nowelizacji przepisy będą dostosowane do aktualnych warunków rynkowych.
Klasyfikatorzy grzybów lub grzyboznawcy przez cały czas będą musieli stwierdzać, przy wydawaniu atestu na grzyby świeże, iż w dniu wystawienia wspomnianego atestu grzyby pochodzą z konkretnego gatunku, a także, iż pod względem zgodności gatunkowej i cech organoleptycznych nie budzą zastrzeżeń i są zdatne zarówno do obrotu, jak i przetwórstwa.
Po zmianach wprowadzonych przez Ministerstwo Zdrowia, grzyby będą traktowane jak owoce
W Ocenie Skutków Regulacji proponowanej zmiany zauważono, iż po nowelizacji handel świeżymi grzybami zostanie objęty takimi samymi zasadami jak sprzedaż owoców i warzyw. Jest to związane właśnie z oceną przydatności do sprzedaży, biorąc pod uwagę charakterystykę organoleptyczną przez podmioty wprowadzające grzyby do obrotu.
Resort zdrowia w ocenie skutków zmian stwierdził, iż nowelizacja ułatwi logistykę towarów. Za sprawą przepisów zostanie wyeliminowane zjawisko wycofywania grzybów z obrotu po upływie terminu ważności atestu. Ministerstwo Zdrowia stwierdziło, również, iż "tym samym przyczyni się do ograniczenia marnowania żywności – grzybów świeżych, rosnących w warunkach naturalnych".