Richard Bergfors, MAX Burgers: jeszcze nigdy nie zamknęliśmy żadnej naszej restauracji

10 miesięcy temu

W 2024 roku planujemy uruchomić przynajmniej 2 nowe restauracje MAX Premium Burgers w Polsce. Liczymy, iż uda się otworzyć 4 lokale, ale w przypadku części lokalizacji wciąż czekamy na wydanie odpowiednich zezwoleń. Wszystkie 4 lokalizacje, o których mówimy, to restauracje typu drive-thru – powiedział redakcji Omnichannelnews.pl Richard Bergfors, CEO MAX Burgers, podczas konferencji prezentującej nowy produkt – Burgera Rywala, który jest dostępny jedynie w polskich restauracjach sieci.

MAX Premium Burgers to szwedzka sieć gastronomiczna, która zadebiutowała w Polsce 6 lat temu. Przez ten czas firma otworzyła 24 restauracje na naszym rynku. – Pracujemy nad zwiększeniem liczby restauracji w kolejnych latach. Polska to jest dla nas rynek, na którym można z powodzeniem uruchomić choćby kilkaset restauracji. w tej chwili koncentrujemy się miastach, gdzie już działają nasze lokale, jak Warszawa, Kraków, Śląsk, Trójmiasto, Wrocław, czy Poznań. Przede wszystkim będziemy otwierać restauracje typu drive-thru, ale nie wykluczamy lokalizacji w centrach miast i galeriach handlowych, Chcemy widzieć szyld MAX Premium Burgers wszędzie tam, gdzie są restauracje naszej konkurencji – wyjaśnił Richard Bergfors.

Pracujemy nad projektami, które ujrzą światło dzienne za kilka lat

– Otwarcie nowego lokalu to bardzo skomplikowany i czasochłonny proces. Nasza strategia polega na kupowaniu gruntów pod nowe lokalizacje. Znalezienie odpowiedniego terenu to duże wyzwanie. Pomijam już kwestie cen, które zwłaszcza w dogodnych lokalizacjach są bardzo wysokie. Jeszcze nigdy nie zamknęliśmy żadnej naszej restauracji, dlatego musimy być w 100 proc. pewni wyboru nowego miejsca, bo ma nam służyć przez wiele, wiele lat. Dlatego osobiście podróżuję i sprawdzam potencjalne miejsca. – podkreślił Richard Bergfors.

– Ideałem są lokalizacje przy ruchliwych drogach albo ulicach, z dużym natężeniem ruchu, ofertą handlową i restauracyjną, w okolicy szkół i biur. Taka lokalizacja to strzał w dziesiątkę, ale wiadomo, iż to zdarza się bardzo rzadko. Dlatego trzeba iść na kompromisy i szukać najlepszych dostępnych miejsc. Cały proces, od znalezienia miejsca i podpisania umowy do otwarcia lokalu, trwa średnio 2 lata. W niektórych przypadkach, np. w dużych miastach jak Warszawa, gdzie proces uzyskania wszelkich niezbędnych zezwoleń trwa dłużej, całość może przeciągnąć się choćby do 3-4 lat. Dlatego w tej chwili pracujemy nad projektami, które ujrzą światło dzienne za kilka lat. Musimy jednak działać i nadrobić stracony m.in. z powodu pandemii koronawirusa czas – dodał Richard Bergfors.

Rodzinna sieć restauracji z burgerami

MAX to rodzinna restauracja, która niezmiennie od 1968 roku prowadzona jest przez tę samą rodzinę. Młodzi przedsiębiorcy, Curt Bergfors i Britta Fredriksson otworzyli pierwszą restaurację na dalekiej północy Szwecji, a następnie biznes przekazali swoim dzieciom. Dziś to właśnie bracia Richard i Christoffer Bergfors dbają o najwyższe standardy restauracji w całej Europie. To między innymi rodzinne podejście do prowadzenia biznesu sprawia, iż MAX oferuje posiłki smaczne i wysokiej jakości.

Idź do oryginalnego materiału