Pomysł marcińskich rogali podsunął swojemu szefowi w 1891 r. jeden z poznańskich piekarzy – Józef Melzer. Tego zaś zainspirował do działania tamtejszy ksiądz, który z okazji święta patrona Poznania, świętego Marcina, zachęcał do czynienia dobra dla potrzebujących. Rogale, które teraz można kupić w całej Polsce, były rozdawane ubogim po mszy odpustowej 11 listopada.
Przepis na nie nie jest prosty. Do wypieków jest używane drożdżowe ciasto francuskie, czyli takie, które po schłodzeniu trzeba wałkować z masłem lub margaryną. Rogale są nadziewane białym makiem wymieszanym ze skórką pomarańczową, orzechami, migdałami i marcepanem. Całość zostaje oblana lukrem. Reklama
Rogale świętomarcińskie. 94 cukiernie z certyfikatem
Liczący 140 lat wypiek gwałtownie zyskał popularność. Najpierw w Poznaniu i regionie a potem w całej Polsce. Można go kupić w cukierniach, sklepach i supermarketach. Jednak tylko niewielka część z nich to prawdziwe rogale św. Marcina. W 2008 roku rogal został uznany za "Produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". “Specjalny certyfikat gwarantujący zgodność z tradycyjną recepturą posiadają w Polsce 94 cukiernie” - informuje portal poznań.pl.
Niezależnie od miejsca zakupu, rogale świętomarcińskie nie należą do najtańszych wypieków. W certyfikowanych cukierniach średnia cena za kilogram wynosi 50 zł. “W niektórych miejscach cena może sięgać choćby 80 zł” - informuje poznańska gazeta “Głos Wielkopolski”.
Dowiadujemy się z niej, iż cena jednego rogala waha się od 10 do 25 zł. W zależności od wagi, która zwykle mieści się w przedziale 150-250 g. Wyjątkiem - czytamy w “Głosie Wielkopolskim” - jest “Słodki Słony”, warszawska cukiernia Lary Gessler. Tam rogal bez certyfikatu kosztuje 35 zł. “Stanowi to wzrost o sześć złotych w porównaniu do roku poprzedniego” - informuje autor artykułu.
Wygrywają dyskonty
Analizy cen i podaży na rogale dokonali eksperci aplikacji panparagon.pl. Obliczyli, iż w ostatnim roku ceny tego poznańskiego przysmaku nieznacznie wzrosły. O 2 proc. są wyższe w cukierniach. “W 2023 r. tradycyjne rogale z Poznania kosztowały ok. 55 zł za kg, w tym roku mediana cen wskazuje na 56 zł/kg” - informują autorzy opracowania. Z analizy wynika, iż ceny rogali w dyskontach wzrosły o 1 proc. - z 36,94 do 37,24 zł/kg.
Dlatego tam są one najczęściej kupowane. Około 59 proc. paragonów z rogalami świętomarcińskimi pochodzi z dyskontów, a 41 proc. z cukierni. - Sieci handlowe kuszą niższą ceną oraz możliwością zakupu rogala przy okazji innych sprawunków, natomiast cukiernie wyższą jakością i certyfikatami. W tym starciu wygrywa jednak oszczędność pieniędzy oraz czasu – zauważa Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
W Aldim i Lidlu rogal (200 g) kosztuje 7,49 zł, a w promocji, przy zakupie dwóch - 5,99 zł za sztukę. Sklepy Dino oferują certyfikowane rogale (200 g) w cenie 7,39 zł. Przy zakupie dwóch cena spada do 5,99 zł. W sieci Biedronka rogal o wadze 185 g kosztuje 6,89 zł, a w promocji – 4,99 zł za sztukę. Zaś w sieci Kaufland certyfikowane rogale (200 g) można kupić już za 4,99 zł.