RHD, czyli rolniczy handel detaliczny przynosi wiele korzyści rolnikom produkującym żywność na małą skalę. Kto i jak może go prowadzić?
– RHD to produkcja żywności zawierającej co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli czy chowu, co pozwala na sprzedaż żywności wyprodukowanej we własnym gospodarstwie – wyjaśnia Monika Sadowska ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
W ramach RHD możliwe jest między innymi przetwórstwo i sprzedaż żywności końcowym odbiorcom, czyli konsumentom oraz zakładom prowadzącym handel detaliczny dla konsumenta, takich jak sklepy, restauracje czy stołówki.
Ta forma sprzedaży daje wiele korzyści rolnikom-producentom żywności na małą skalę.
Jakie obowiązki musi spełnić rolnik, aby prowadzić działalność w ramach RHD?
– Wniosek o rejestrację trzeba złożyć minimum:
30 dni przed rozpoczęciem działalności do adekwatnego terytorialnie Powiatowego Lekarza Weterynarii w przypadku produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego lub mieszanej;
14 dni przed rozpoczęciem działalności do adekwatnej terytorialnie powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej produkcja żywności pochodzenia roślinnego.
Każdy rolnik-producent wprowadzając żywność do obrotu powinien ją oznakować zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach szczegółowych.
Osiągając przychód ze sprzedaży w ramach RHD należy prowadzić odrębnie za każdy rok kalendarzowy ewidencję sprzedaży produktów. Kwota przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od sprzedaży produktów wynosi 100 000 rocznie.
Produkcja i sprzedaż w ramach RHD może odbywać się wyłącznie przy pomocy domowników.
Sprzedaż produktów nie ma limitów – wyjaśnia Monika Sadowska.