Royal Brackla 13 yo – jak smakuje? 2000-2014 by Blackadder

8 lat temu

Brackla to destylarnia znajdująca się w regionie Highlands (niektórzy uważają, iż Speyside), która została zbudowana w 1812 roku. W pewnym momencie, po około 20 latach istnienia, została ona oficjalnym dostawcą whisky na dwór królewski co sprawiło, iż jej nazwa została zmieniona na Royal Brackla. Przyrostek ten jest jednak opcjonalny, a butelki tej whisky można kupić zarówno z nazwą „Royal Brackla” jak i „Brackla” na etykietach. Co ciekawe, whisky ta jako wypust destylarni była dostępna zaledwie kilkanaście razy w historii. W tej chwili właścicielem destylarni jest firma Bacardi i większość sporej produkcji Brackli, która sięga czterech milionów litrów rocznie, wykorzystywana jest w blendzie Dewar’s.

Notka Smakowa

Oko – złota

Nos – 21 – słodka, maślana, cytrusowa, rodzynkowa, kandyzowane skórki pomarańczy

Język – 21 – oleista i pieprzna

Finisz – 22 – mocno rozgrzewający, czekoladowy, lekko ściągający, świetnie wywarzony, słodki, trwający.

Balans – 21

Total – 85/100

Idź do oryginalnego materiału