Rynek trzody chlewnej — jakie są najnowsze prognozy?

3 tygodni temu

Sytuacja na rynku trzody chlewnej od dłuższego czasu nie jest najlepsza. Kolejne stada świń podlegają likwidacji. Nie inaczej jest z cenami żywca wieprzowego, które utrzymują się w trendzie spadkowym. Wielu hodowców świń zastanawia się, jakie są prognozy, jeżeli chodzi o rynek trzody chlewnej na najbliższe lata? Najnowszy raport w tej sprawie przedstawiła FAO oraz OECD.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), a także Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa Organizacji Narodów Zjednoczonych (OECD) opublikowały raport przedstawiający rynek trzody chlewnej i prognozy na najbliższe lata. W dokumencie tym podano perspektywy rozwoju na lata 2024–2033, z których wynika, iż światowy rynek wieprzowiny czekają ważne zmiany. W przedstawionych prognozach nie zabraknie również wyzwań i szans dla producentów trzody chlewnej.

Co dalej z trzodą chlewną? Raport FAO i OECD

Z najnowszego raportu FAO i OECD wynika, iż produkcja wieprzowiny podczas najbliższej dekady w najszybszym tempie będzie rozwijała się w Azji i Ameryce Łacińskiej. Z kolei, producenci wieprzowiny w Europie będą musieli poradzić sobie ze zmniejszającą się produkcją, co w efekcie może doprowadzić do zmiany strategii eksportowej przez europejskich producentów.

Prognozy jeżeli chodzi o rynek trzody chlewnej podają, iż handel międzynarodowy ulegnie osłabieniu wraz z prognozowanym spadkiem eksportu o 6,4%. Podobna zależność będzie dotyczyła importu wieprzowiny, który powinien zaliczyć spadek o 5,8% do końca 2033r.

Wzrost konsumpcji wieprzowiny to szansa dla polskich producentów świń?

Znaczącą informacją wynikającą z prognoz jest to, iż światowa konsumpcja wieprzowiny wzrośnie o prawie 8%. Aczkolwiek prognozuje się, iż największe wzrosty wystąpią w Ameryce Łacińskiej (20,2%), Azji (8,5%), a także w Ameryce Północnej (8,2%). Przedstawione prognozy jeżeli chodzi o rynek trzody chlewnej, są nowymi możliwościami dla polskich producentów.

Zwrócił na to uwagę Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego w informacji prasowej:

Raport wskazuje potencjalne rynki zbytu dla polskich producentów trzody chlewnej. Wyraźnie widać, iż prowadzone w tej chwili działania promocyjne zamierzające do zwiększenia naszej obecności na rynkach azjatyckich to dobry kierunek. Uważam, iż realne zapotrzebowanie na wieprzowinę w Azji będzie niższe niż wskazuje to raport. Będzie to efektem polityki jaką prowadzą Chiny, które wyraźnie ograniczają import z państw Europejskich i faworyzują inne rejony świata np. Rosję Czy Brazylię.

Rynek trzody chlewnej — prognozy zależne od globalnych trendów

Zdaniem prezesa UPEMI, stabilnym i przewidywalnym rynkiem zbytu dla krajowej produkcji trzody chlewnej powinna być Korea Południowa, a także Japonia. Z większym naciskiem na współpracę z Koreą Południową, z którą w czerwcu ustalano zarówno warunki promocji polskiej branży mięsnej, jak i uproszczenie i przyspieszenie procedur eksportowych. Z kolei, we wrześniu przedstawiciele delegacji koreańskiej odwiedzą zakłady mięsne w Polsce. Takie działania są potrzebne, ponieważ prowadzą je również inne kraje europejskie.

Przyszłość polskiego eksportu wieprzowiny leży w umiejętnym dostosowaniu strategii do zmieniających się globalnych trendów. Choć Europa będzie zmagać się z wyzwaniami, rynki azjatyckie i północnoamerykańskie oferują znaczące szanse. Kluczowa będzie tu elastyczność i zdolność do szybkiego reagowania na zmieniające się warunki rynkowe – dodaje prezes UPEMI.

Źródła: informacja prasowa UPEMI

Idź do oryginalnego materiału