21 maja 2025 r., podczas spotkania uzgodnieniowego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – w którym resort reprezentował Wiceminister Rolnictwa Jacek Czerniak i w którym uczestniczyli również przedstawiciele zakładów mięsnych – przyjęto Stanowisko – Decyzja nr 1:
„Marka ‘Polska Wołowina’ będzie budowana w oparciu o wołowinę pochodzącą z certyfikowanej, zrównoważonej produkcji spełniającej wymagania systemu QMP.”
Dlaczego QMP? – najważniejsze argumenty z uzasadnienia stanowiska
-
Pełna zgodność z wymogami ESG – certyfikacja QMP dostarcza danych potrzebnych do raportowania „Scope 3”, ułatwiając przetwórcom i sieciom handlowym wypełnienie nowych obowiązków.
-
Przygotowanie do regulacji CSRD – od stycznia 2025 r. duże firmy spożywcze i detaliczne podlegają dyrektywie CSRD; kooperacja z certyfikowanymi dostawcami ogranicza ryzyko regulacyjne.
-
Lepszy dostęp do finansowania i rynków zbytu – wołowina z certyfikowanych gospodarstw szybciej zdobywa kontrakty eksportowe, preferencje kredytowe oraz listy zakupowe sieci detalicznych. notatka po spotkaniu 21…
-
Instrumenty publiczne i premie rynkowe dla rolników – ekoschemat „Dobrostan zwierząt” (do 120,50 zł/opas i 232 zł/krowę mamkę) oraz rosnące premie od zakładów wzmacniają opłacalność produkcji w QMP. 2025 06 10 Marka Polska…
-
Transparentność i kontrola – jednolite standardy QMP gwarantują wiarygodność marki „Polska Wołowina” w całym łańcuchu dostaw. notatka po spotkaniu 21…
Co dalej?
Rada Sektora Wołowiny wraz z partnerami łańcucha dostaw przygotowuje plan wdrożenia marki, kampanię informacyjną i dodatkowe narzędzia wsparcia dla gospodarstw. Producentów zainteresowanych uzyskaniem certyfikatu QMP zachęcamy do kontaktu z biurem Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
📄 Załącznik: Pełny tekst Stanowiska – Decyzja nr 1 z 21 maja 2025 r.