Światowe ceny cukru wzrosły we wrześniu o ponad 10%, ale były niższe niż rok wcześniej

3 godzin temu
Zdjęcie: Światowe ceny cukru wzrosły we wrześniu o ponad 10%, ale były niższe niż rok wcześniej


Indeks cen cukru FAO wyniósł średnio 125,7 punktu we wrześniu, co stanowi wzrost o 11,9 punktu (10,4 procent) w stosunku do sierpnia, ale przez cały czas o 37 punktów (2,7 procent) mniej niż jego wartość rok temu. Wzrost we wrześniu był spowodowany obawami o mniejsze globalne możliwości produkcji w okresie 2024/25.

Susza w Brazylii przełoży się na mniejszą produkcję cukru w tym kraju

Pogorszenie perspektyw upraw w Brazylii, z powodu przedłużającej się suchej pogody i pożarów, które uszkodziły pola trzciny cukrowej pod koniec sierpnia, były głównymi czynnikami wzrostu światowych cen cukru.

Eksport cukru z Indii może spaść w nowym sezonie

Ponadto, obawy, iż na poziom eksportu cukru z Indii może negatywnie wpłynąć decyzja rządu o zniesieniu ograniczeń dotyczących stosowania trzciny cukrowej w produkcji etanolu, również przyczyniła się do ogólnego wzrostu światowych cen cukru.

Indeks cen cukru FAO od 2018 roku

Źródło: FAO

Idź do oryginalnego materiału