Agencja Informacyjna: Światowy Dzień Jabłka obchodzony w Polsce jest 28 września, natomiast Amerykanie czynią to 21 października. Bez względu kiedy świętuje się, jabłka towarzyszą ludziom w diecie przez cały rok. Warto doceniać ten wyjątkowy owoc – jego adekwatności zdrowotne i wspaniały smak.
Jabłko w Europie jest symbolem zdrowia, życia, urodzaju, płodności, miłości, jesiennych żniw. choćby jeden ze światowych koncernów wykorzystuje ten owoc w swoim logo. Jabłko jest też symbolem polskiego rolnictwa, albowiem co czwarte jabłko w Europie pochodzi właśnie z Polski, która jest czwartym producentem tego owocu na świecie i największym w Unii Europejskiej.
Według mitologii greckiej pierwszą jabłoń miała stworzyć bogini ziemi Gaja. Drzewo to rosła w ogrodzie strzeżonym przez 3 Hesperydy i stugłowego smoka Ladona. Taka specjalna ochrona była potrzebna, ponieważ jabłoń ta rodziła złote owoce nieśmiertelności.
Być może współczesne, ale za to prawdziwe jabłka nie oferują nieśmiertelności, niemniej zawierają wiele potrzebnych składników. Skórka tego owocu zawiera chrom – minerał, który odgrywa istotną rolę u w działaniu insuliny, hormonu, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii. Świeże jabłka zawierają witaminy A i Retinol, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i tokoferol, K, β-Karoten, likopen i są doskonałym źródłem kwercetyny, a także mają dużą liczbę polifenoli. Owoce te są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie. Warto też pamiętać, iż jabłka są takie pyszne, ponieważ każde zawiera 10 proc. cukru.
https://portal-informacyjny.com/kupujswiadomie-produkty-ekologiczne-dzien-rolnictwa-europejskiego/
Jest wiele odmian jabłek: słodkie, kwaśnie, kruche, twarde, soczyste. Do najpopularniejszych odmian należą: antonówka, cortland, , gala, golden delicious, granny smith, jonagold, jonatan, lobo, rubin, szampion. Lubiane polskie odmieniany jabłek to delikates (polska odmiana uprawna jabłoni domowej, otrzymana na początku lat 60. XX w., w Gospodarstwie Doświadczalnym Przybroda, przez prof. Medarda Maćkowiaka z Akademii Rolniczej w Poznaniu), kosztela (polska odmiana pochodząca prawdopodobnie z XVII wieku), malinówka, ligol (odmiana wyselekcjonowana w 1972 roku w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach jako mieszaniec odmian Linda i Golden Delicious), papierówka (odmiana uprawna pochodząca z rejonów nadbałtyckich) i reneta (bursztynowa, jednobarwna, czerwona, i złota).
Popularyzacją jabłek w Polsce zajmuje się Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa m. in. w ramach programu dla szkół, który polega na bezpłatnym dostarczaniu owoców, warzyw i produktów mlecznych. Celem jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. W programie dla szkół uczestniczy blisko 12.000 placówek. KOWR współpracuje w tym zakresie z 80 dostawcami owoców i warzyw.
„Jabłka są tradycyjnym, popularnym i co ważna zdrowym elementem diety.” – Uważa dr inż. Waldemar Humięcki – Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. – „Jabłka są też najważniejszym owocem sadowniczym w Polsce. Dzięki takim okazjom jak Światowy Dzień Jabłka warto przypomnieć o tym wspaniałym owocu, pochodzącym z Polskich sadów. Ponieważ teraz nadszedł czas, ze zdrowe produkty muszą walczyć o podniebienia z tymi niezdrowymi, takie inicjatywy jak „Program dla szkół” są ważnymi i potrzebnymi projektami. Kto się zdrowo odżywia zwiększa swoje szanse na zdrowe życie. Potwierdza to choćby angielskie przysłowie „an apple a day keeps the doctor away” czyli po polsku „jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie”, a to ważne.” – Przekonuje dr inż. Waldemar Humięcki – Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zajmuje się także promocją polskiej żywności, w tym żywności ekologicznej. Projekt realizowany jest pod hasłem #KupujŚwiadomie. – „W ramach programu #KupujŚwiadomie obchodzony jest też Światowy Dzień Jabłka.” – Mówi Aleksandra Konecka – Dyrektor Departamentu Rozwoju Rynku Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. – „Z okazji Światowego Dnia Jabłka KOWR organizuje akcję samozbiory jabłek, która potrwa do końca września. Celem jest zachęcenie do odwiedzania sadów, których właściciele się na to zgodzą, aby samodzielnie zrywać jabłka. To wspaniała przygoda, a samodzielnie zerwane z drzewa owoce smakują zupełnie wyjątkowo.” – Twierdzi Aleksandra Konecka – Dyrektor Departamentu Rozwoju Rynku Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Adresy gospodarstw sadowniczych, biorących udział w akcji są dostępnie pod internetowym adresem https://www.kupujswiadomie.gov.pl/samozbiory-jablek/
Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej oraz 4 producentem tych owoców na świecie po Chińskiej Republice Ludowej, Stanach Zjednoczonych Ameryki i Republice Turcji. W 2022 r. udział zbiorów jabłek w Polsce w całkowitych zbiorach w Unii Europejskiej stanowił 35 proc. Według szacunku Głównego Urzędu Statystycznego zbiory jabłek w Polsce w 2023 r. wyniosą 3.900.000 ton. Produkcja jabłek w Polsce jest zróżnicowana regionalnie. Najwięcej jabłek zbiera się w województwie mazowieckim, którego udział w zbiorach krajowych w 2022 r. wynosił 45 proc. Za produkcję jabłek na Mazowszu odpowiada głównie rejon grójecko-warecki, w którym funkcjonują najbardziej nowoczesne i wydajne gospodarstwa sadownicze. W rejonie tym powstały zakłady przetwórcze, przedsiębiorstwa handlowe oraz organizacje producentów, zajmujące się dystrybucją jabłek i ich przetworów na rynku polskim i na rynkach zagranicznych. Pozostałe regiony o stosunkowo dużym udziale zbiorów jabłek w produkcji krajowej to woj. Łódzkie (15 proc.), Świętokrzyskie (14 proc. i Lubelskie (12 proc.).